Изненадата в Ла Лига се случи в неделя на стадион "Power Horse". Алмерия, отбор, който се бори за постоянство и който беше в много негативна серия на резултатите, победи Барселона, лидерът, който прекъсна серия от седем поредни победи във вътрешното първенство. След като "каталунците" загубиха с 0:1, това даде шанс на вечния им съперник Реал Мадрид да мечтае за титлата.

Фен, присъстващ на стадиона, публикува видео, показващо как Гави в един момент от мача има спречквания с местните фенове. Мигел Анхел Ортис Ариас, рефер на срещата, показа жълтия картон на полузащитника в 57-ата минута и трибуните реагираха, скандирайки "глупак, глупак". Реакцията на футболиста не закъсня и той реши да хване интимните си части, докато оглеждаше трибуните. Жест, който вече се разпространи като горски пожар в Tуитър и Тик Ток.

Гави, след като изтърпя наказание в реванша от плейофа на Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед, се завърна в единайсетте на Шави Ернандес при гостуването на Алмерия. Неговият принос обаче не беше достатъчен, за да избегне провал за каталунския тим, чиято равносметка от мача е неочаквано поражение и жеста на Гави, който стана обект на сериозно медийно внимание.