В навечерието на Ел Класико една от големите надежди на Барселона - Гави, разказа как се е променил след тежката контузия. Халфът пропусна почти година заради скъсана предна кръстна връзка и менискус. Пабло Паес Гавира, както е цялото име на Гави, получи тежката травма на 19 ноември 2023 г. След много страдания и работа, той се завърна на терена - на 20 октомври срещу Севиля, записа и няколко минути при гръмката победа над Байерн в Шампионска лига. В дните преди Ел Класико той признава, че контузията го е накарала да узрее главоломно и да израсне като личност.
 
„Промених се, сега оценявам всичко около себе си много повече. Този урок ще ми бъде полезен в живота. Тази контузия ми помогна да стана по-добър и като човек, и като съотборник", категоричен е 21-годишният Гави.
 
Той е наясно, че едва ли би се справил без подкрепата на  хората, които бяха близо до него през цялото време. 
 
„Благодарен съм преди всичко на семейството ми, с което споделям ежедневието си, както и на приятелите ми. Те ме подкрепяха през цялото време, а също и моите колеги, с които съм ежедневно", добави Гави.
 
Въпреки че вече се завърна в игра, той е наясно, че му трябва още много работа, за да е на 100%.
 
"След почти 11 месеца съм много щастлив, че се завърнах. Не съм си поставил никакъв краен срок, въпросът е да набирам темпо с всеки мач, да влизам във формата, която имах преди. Трудно е, вероятно ще минат още много месеци, но съм сигурен, че ще хвана ритъма на всички мои съотборници", оптимист е младият футболист.