Играчи от водещите клубове в Испания изразиха загриженост относно завръщането си на работа, докато коронавирусът все още е заплаха и са против плановете на Ла Лига за провеждане на мчачове при закрити тренировъчни лагери, съобщи асоциацията на испанските футболисти (АФИ).

Капитаните от всички 42 отбора в Ла Лига и втората дивизия на Испания проведоха видео среща с асоциацията на играчите (АФИ) във вторник, за да обсъдят условията за завръщане на работа.

Целият футбол в страната е спрян от 10 март поради разпространението на вируса, като има повече от 200 000 потвърдени случаи на заразяване, както и вторият най-висок брой на смъртните случаи на континента след Италия - над 21 000.

Въпреки че не е определена дата за връщане към тренировките или мачовете, и Ла Лига, и Испанската федерация по футбол обещаха, че ще се опитат да гарантират завършването на сезона.

Шефът на Ла Лига Хавиер Тебас заяви, че испанските клубове ще загубят около един милиард евро, ако кампанията не може да приключи.

Лигата работи по протокол, създаващ условия за завръщане към тренировките, който препоръчва на отборите да провеждат тренировъчни лагери при затворени врати. Един от играчите, който се е обявил против тази идея, е Серхио Бускетс от Барселона.

Говорител на АФИ сподели, че капитаните са изразили ясно своята позиция, че играчите ще информират правителствения департамент за спорт и здравното министерство за опасенията си относно завръщането към трениорвки.

"Играчите показаха своята загриженост към ситуацията, която обществото изпитва в момента и по-специално за здравните условия, в които ще се окажат, когато се върнат към нормалната си дейност", заяви говорителят.