Звездата на Реал Мадрид Винисиус ще застане начело на новосъздадена комисия към ФИФА, която е посветена на борбата с расизма и дискриминацията. Членове на звеното ще бъдат изцяло професионални футболисти.

Винисиус е основната цел на дискриминация в Испания, а последният и десети инцидент с 22-годишния бразилец през сезона се случи във Валенсия през май. Ла Лига дори отнесе случая до съдебните власти.

"Футболът не може да съществува в една среда с расизма. Мачовете трябва да бъдат спирани моментално при прояви на дискриминация. Чашата преля", заяви Инфантино днес, след като проведе среща с Винисиус и неговите съотборници в националния тим на Бразилия. Те ще играят контрола срещу Гвинея в Барселона в събота.

"Помолих Винисиус да оглави комисия, която ще изготви по-сурови наказания за хората, разпространяващи дискриминация. Тези правила ще бъдат приложени от футболните федерации по цял свят на по-късен етап.

"Трябва да се вслушваме в мненията на футболистите, тъй като искаме те да работят в безопасна среда. Напълно сериозни сме по този въпрос и са ни нужни по-сурови наказания. Няма да толерираме расизма във футбола и аз, като президент на ФИФА, се чувствах длъжен лично да говоря с Винисиус по този въпрос”, каза още Инфантино.