В продължение на 17 години бившият вицепрезидент на Съдийската комисия в Испания - Енрикес Негрейра, е използвал парите, които получава от Барселона, за да прави на реферите различни луксозни подаръци. Вестник "Ел Мундо" ексклузивно разкри безкрайния списък с подаръци, които компанията "Даснил", собственост на бившия рефер, е записала като представителни разходи.
 
Повечето от тези подаръци, които не се облагат с данък според правилата на испанските данъчни власти, са били насочени към реферите от Ла Лига. Документи на Министерството на финансите, достъпни за "Ел Мундо", разкриват, че Негрейра, чрез своята компания, е набавил 1500 персонализирани червени и жълти картона с имената на съдиите, на които са подарени стотици монети и други предмети като билети за футболни мачове, чадъри и плажни чанти. В списъка с представителни подаръци, предназначени за испанските рефери, Негрейра е набавил още тостери, одеяла, панталони и лазерни химикалки. Фактурите разкриват, че той се е възползвал от възможността да заведе съдиите да се хранят в известни ресторанти за морска храна в Мадрид и Барселона, където е платил по 2000 евро сметка. В списъка с подаръци за съдиите влизат още сирена, сладкиши, вина и спиртни напитки.
 
Скандалните разкрития на вестника идват ден, след като испанското министерство на финансите не намери доказателства, че плащането на повече от седем милиона евро е оказало влияние върху резултатите на тима. Испанската информационна агенция EFE съобщи вчера, че Министерството на финансите не е открило доказателства, че парите, които Барса е платила на Негрейра, са повлияли на реферите и резултатите и че каталунският клуб няма да бъде изправен пред съд.