Норвежецът Мартин Йодегаард е определян за един от най-перспективните млади футболисти в света. За него казват, че може да бъде следващият носител на „Златната топка“.

Йодегаард е юноша на норвежкия Стрьомсгодсет, като дебютира за първия тим още на 15 години. Силните му изяви и вродените му качества накараха клубове като Байерн Мюнхен, Ливърпул, Манчестър Сити и Барселона да посегнат към него. Най-настоятелни обаче бяха от Реал Мадрид и той парафира с "Кралския клуб" през 2015 г.

Йодегаард прекара две години – между 2015 и 2017 г., в школата на тима – Кастия. След това обаче бе отдаден под наем в холандския Хееренвен, където записа 38 мача и 3 гола през сезон 2017/2018 г. От това лято крилото носи екипа на Витес.

С тима от Арнем до момента Мартин е вкарал 4 гола – два в шампионата и два за Купата на Холандия. Има и 3 асистенции в 16-те си мача от началото на кампанията. В последния двубой на Витес – за Купата срещу Козакен Бойс (2:1), Йодегаард реализира попадение в 92-ата минута на срещата, с което класира тима за 1/4-финалите.

Където и да отиде, момчето проявява своя прелестен потенциал от качества. Пленителен ляв крак и убийствено добър контрол върху топката. 

„Аз съм на 20 години, но имам богат опит. Мисля, че с всяка година се превръщам в по-добър играч“, заяви той пред “VG”.

Следващата голяма цел на младежа е да продължи с постоянните изяви, за да може да се върне в Мадрид. Талантът му е безспорен, но му е нужен и късмет, за да пробие в първия тим на „белите“. В момента той е на 20 години, като има контракт с Реал до 2021 г.

Преди време пък Флорентино Перес бе заявил: „Следим развитието му и сме доволни от това, което показва. Надяваме се, че ще може да пробие до първия отбор един ден“.