Барселона и Еспаньол завършиха 1:1 в мач от 15-ия кръг на Ла Лига. Така "блаугранас" ще посрещнат 2023-а година на върха в Ла Лига с равен брой точки с Реал Мадрид. Барселона остава на първо място в класирането благодарение на по-добрата си голова разлика, макар че загубиха от "кралете" с 1:3 на 16 октомври. Едва след като се изиграе втория мач резултатите в директните срещи ще се превърнат в първи показател при определяне на класирането при равен брой точки. За тима на Еспаньол пък точката бе първа на "Камп Ноу" от 2016 г. след 12 поредни загуби.  
 
Маркос Алонсо изведе домакините напред (7), а Хоселу изравни от дузпа (73). Два червени картона белязаха градското дерби на "Камп Ноу". Жорди Алба (78) и Винисиус Соуза (80) бяха изгонени за два жълти картона. Защитникът на "папагалчетата" Леандро Кабрера също видя червения цвят, но след проверка с ВАР картонът бе отменен и той остана на терена. Реферът Матеу Лаос често бе в центъра на вниманието, вдигайки още 14 жълти картона, като между санкционираните бе и Шави Алонсо, който си изпусна нервите край тъчлинията. 
Преди началото на двубоя Роберт Левандовски и Гави показаха наградите си на феновете на "Камп Ноу". Полският нападател спечели "Златната обувка", а Гави взе приза за "Най-добър млад играч" на годишната церемония в Европа преди Мондиал 2022. Срещата пък започна с минута мълчание в памет на легендата Пеле, който почина преди два дни.
 
Очаквано домакините влязоха по-активно в мача и това даде резултат още в 7-ата минута. Центриране от корнер завари неподготвена защитата на "папагалчетата", но Левандовски не успя да нанесе хубав удар с глава. Топката обаче отиде в Кристенсен, който с глава върна към партньора си в центъра на отбраната Маркос Алонсо и той с глава отблизо нямаше как да сгреши - 1:0. 

Голмайсторът за Барселона пропусна да се разпише за втори път в 18-ата минута. Той засече с крак отлично центриране на Жорди Алба от левия фланг, но не намери целта. Три минути след това Ансу Фати отправи ефектен удар от въздуха с гръб към вратата, който обаче мина над вратата на Еспаньол. Рафиня излезе на стрелкова позиция в 24-ата минута, но шутът му бе блокиран от Браян Оливан. 

Половин час след началото на двубоя Гави и Оливан се сдърпаха в наказателното поле на гостите и реферът Матеу Лаос побърза да охлади страстите с жълти картони и за двамата. Нико Меламед отправи първия опасен шут към вратата на Тер Стеген в 34-ата минута, но Кристенсен протегна крак в последния момент и топката излезе в ъглов удар. В 37-ата минута стражът на Еспаньол - Алваро Фернандес бе затруднен от топовен шут на Рафиня от границите на наказателното поле, минал между краката на Оливан, но все пак успя да избие топката. 
 
Пет минути след почивката Роберто свали топката към Ансу Фати в наказателното поле на гостите, но младокът не успя да стигне до нея. Секунди след това Гави, който явно изпитваше болки в гърба, отстъпи мястото си на Бускетс. Ветеранът веднага сложи капитанската лента, която до момента бе на ръката на Серхи Роберто. Пред Левандовски се откри добър шанс в 55-ата минута, но ударът му с глава мина покрай вратата. В 65-ата минута Феран Торес стигна първи до поредното центриране от корнер и отправи удар с глава, който обаче не намери целта. 
 
Еспаньол стигна до изравняване при една от малкото си атаки до момента. Хоселу бе настъпен от Маркос Алонсо в 71-ата минута в наказателното поле и реферът Матеу Лаос не се поколеба да посочи бялата точка. Потърпевшият застана зад топката и въпреки танците на Тер Стеген по голлинията, прати уверено топката по земя в средата на вратата - 1:1.  

Попадението изнерви домакините и картоните заваляха един следи друг. Първи изгоря левият бранител на Барселона Жорди Алба, който получи два жълти картона в рамките само на 4 минути и така остави отбора си с 10 души в 78-ата минута. 120 секунди по-късно и гостите останаха в намален състав. Фал на Винисиус Соуза срещу Левандовски му донесе второ официално предупреждение и той пое преждевременно към съблекалнята. Съотборникът му Леандро Кабрера също бе изгонен в тази ситуация, но след проверка с ВАР се видя, че няма узар без топка и реферът Матеу Лаос отмени червения картон.

Барселона натисна в заключителните минути, но вратарят Алваро Фернандес блесна с отлични прояви. В 87-ата минута Андреас Кристенсен надскочи бранителите на съпреника отправи удар с глава, който бе спасен от стража на гостите. Минута по-късно Алваро Фернандес реагира блестящо след шут на Левандовски. Въпреки че се игра повече от 100 минути домакините не намериха верния път към вратата на противника и трябваше да преглътнат разочарованието броени часове преди настъпването на новата 2023-а година.
 
БАРСЕЛОНА - ЕСПАНЬОЛ 1:1
 
1:0 Маркос Алонсо (7)
1:1 Хоселу (73-дузпа)
 
Барселона (4-3-3): 1. Тер Стеген - 20. Роберто (К), 15. Кристенсен, 17. Алонсо, 18. Алба - 30. Гави, 21. Де Йонг, 8. Педри - 22. Рафиня, 9. Левандовски, 10. Фати
Треньор Шави Ернандес
 
Еспаньол (5-3-2): 25. Фернандес - 2. Хил, 5. Калеро, 24. Гомес, 4. Кабрера, 14. Оливан - 21. Меламед, 12. Винисиус Соуза, 10. Дардер (К) - 17, Брайтуайт, 9. Хоселу
Треньор Диего Мартинес