Денят на изящния футбол. Денят на атакуващото, головото начало в играта. Една модерна класика от най-дълбоките дебри на европейската земя.

Барса - Реал за 238-и път в историята. Най-големият мач в света, на най-голямата сцена в Европа - “Камп Ноу”.

За първи път след сезон 2007/2008 г . “Ел Класико” ще бъде без своите големи протагонисти - Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Първият напусна изненадващо Мадрид през лятото поради токсичната среда и данъчните разследвания срещу себе си в Испания. Роналдо премина в италианския терминатор Ювентус за над 117 млн. евро и изглежда вече се чувства все по-добре там.

Меси продължава да държи Барса на плещите си, но счупване на ръката в седмицата преди сблъсъка (при успеха над Севиля с 4:2) го вади от игра зад почти месец.

Така това супер дерби ще мине без своите двама “най-страстни любовници”. Играчите, заради които този мач се превърна в световна марка, в емблема, в социален феномен, меркетингов гигант, произведение на изкуството, най-силният клубен мач, игран някога в Европа.

Срещата също така може да се окаже много важна за треньорите на двата тима. Жулен Лопетеги буквално всеки ден в спряган за уволнение, поради головата суша от 7 часа и 45 минути, в която вкара клуба в края на септември и началото на октомври. Пред седмицата серията от пет мача без успех секна след победата над Виктория Пилзен (2:1) в Шампионска лига.

Ернесто Валверде, от своя страна, стои доста по-стабилно на поста си, но крах срещу Реал би предизвиквал разлом в отношенията му с управата на клуба. Барса трябва да спечели, за да си върне върха в Ла Лига, окупиран в момента от Атлетико Мадрид.

Треньорът на домакините има сериозни проблеми в защитния вал и там контузиите го принуждават да заложи отново на Жерард Пике и Клеман Лангле. Артур все по-често е титуляр за каталунците, уравновесявайки играта в средната зона. Валверде има колебания за десния бек - техничният Сержи Роберто или по-бързият Нелсон Семедо.

В нападение ще бъдат Луис Суарес, който има шест гола в осем мача срещу Реал в испанския шампионат, откакто дойде в Барселона. Редом до него трябва да действат бразилците Фелипе Коутиньо и Рафиня Алкантара, който влиза в ролята на заместник на Меси.

Голямата въпросителна пред Лопетеги е схемата на играта: 4-3-3 или 4-4-2, но по-вероятно е специалистът да го “играе на сигурно”. Ще бъде много интересно да се види дали баскът ще заложи на опит за надиграване или на изчакващ стил на контрадействия.

Дани Карвахал е големият отсъстващ от състава на столичани, и на негово място вероятно ще се появи Начо Фернандес, или в краен случай Алваро Одриасола. В нападението ще бъдат Карим Бензема и Гарет Бейл, а зад тях трябва да действат Модрич, Касемиро, Кроос и Иско.

На своя стадион “блаугранас” са неудържими като в последните си 41 мача имат 33 победи и осем равенства в Ла Лига. Статистиката в последните години обаче е в полза на Мадрид - две победи и две ремита от четири срещи.

Срещата между Барселона и Реал Мадрид е днес, 28 октомври, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.