Необходимо бе да се изчака до последния ден на зимния трансферен пазар, за да се потвърди пристигането на Жан-Клер Тодибо, който първоначално подписа договор с Барселона, който трябваше да влезе в сила от 1 юли. На родения в Гвиана футболист му бе предално ясно, че ще му бъде много трудно да запише игрово време в първите месеци на „Камп Ноу“. Той бе категоричен, че идва да работи и да се учи. Речта му беше ясна. На 19 години, самият факт, че може да тренира с някои от най-добрите играчи в света, вече беше награда.

Има нещо, което след първия му месец на тренировки с първия отбор на Барселона е повече от ясно. Оценките за адаптацията му са повече от положителни. В клуба са възхитени от неговото представяне.

„Ние наистина виждаме, че той има качества: физически е силен, бърз, мощен, млад…Това са само изключително добри показатели“, коментира преди няколко дни Ернесто Валверде.

В първите тренировки Жан-Клер можеше да бъде видян (както е логично) в компанията на останалите френски футболисти в отбора. Той е добър приятел с Ленгле и Дембеле. Всъщност бившият футболист на Тулуза коментира, че Усман му е „много топ приятел“. В съблекалнята го посрещнаха с отворени обятия. Очевидно езиковата бариера първоначално изигра важна роля, но също така е добра предпоставка той бързо да научи испански език. Тодибо знае, че този аспект е от ключово значение за доброто му разбиране с неговите съотборници, както на терена, така и извън него.

След като няколко седмици жиевееше в хотел в Барселона заедно със семейството си, Тодибо вече се премести в апартамент в града и успява да се аклиматизира към новата обстановка. Трябва да се припомни, че в Тулуза Жан-Клер живееше в спортния комплекс на клуба и реално 24 часа бе в компанията на своите съотборници, с които учеше, тренираше и разпускаше.

Сега той е започнал нов живот в Барселона. Това е четвъртото място, на което Тодибо живее, въпреки че е едва на 19 години. Преди това той живее със семейството си във Френска Гвиана, след което се мести в покрайнините на Париж, а на 16-годишна възраст отива в Тулуза преди да направи голямата стъпка в своята кариера с преместването си в Барселона, където се надява да обособи бъдещето си в един от топ отборите в света.

Изглежда, че дългоочакваният ден на дебют с екипа на Барселона за Жан-Клер Тодибо е настъпил. Френският футболист, който работи повече от месец под ръководството на Валверде почти сигурно ще дебютира срещу Жирона за Суперкупата на Кталуня.

Суперкупата на Каталуня е създадена през 2014 година и ще бъде проведена за четвърти път. За първи път на финала един срещу друг ще се изправят отборите на Барселона и Жирона. В предишните три финала играеха Барселона и Еспаньол.

Предвид много натоварения календар на Барселона през февруари и март, Валверде ще даде почивка на голяма част от титулярите и ще даде възможност на изява на футболистите, които по-малко са играли до този момент през сезона, както и на голяма част от юношите на клуба. В този смисъл ще се види дали Тодибо ще започне като титуляр, но има всички условия, за да изживее своята „премиера“ с новия си отбор.