Шави Ернандес официално встъпи в длъжност като треньор на Барселона и вече въведе новите си правила в съблекалнята на „блаугранас”. Според испанската преса легендарният халф на каталунците е започнал своята революция в каталунския клуб с редица правила, които ще трябва футболистите на "лос кулес" да спазват и следват неизменно по време на техния период на "Камп Ноу".

1 – Играчите трябва да бъдат на тренировъчния център час и половина преди старта на заниманието. До този момент те пристигаха малко преди уговорения час, но Шави иска да има играчите на разположение за тактически разяснения и частни разговори с футболистите.

2 – Щабът трябва да бъде преди тренировка два часа преди заниманието. Самият Шави ще пристига първи, а идеята на това нещо е, когато играчите дойдат, то всичко да бъде готово за предстоящото им занимание.

3 – Играчите трябва да се хранят на тренировъчния център. Вече няма опцията пред футболистите да ядат извън базата. Идеята е да се контролира хранителният режим за футболистите спрямо параметрите, които са указани за техните тела. Целта е също така да се избегнат излишни контузии на база неправилно хранене.

4 – Глобите се завръщат. След напускането на Луис Енрике глобите в Барса спряха да съществуват. Аргументът беше, че играчите са професионалисти и знаят какво трябва да правят и какво не бива. С Шави обаче отново ще има строг кодекс на поведение, който може „да удря по джоба” на футболистие при бъдещи провинения.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

5 – Санкциите са увеличени. Глобите се увеличават, тоест при повторно нарушение, то ще се заплаща повече. Закъснение на тренировка – 100 евро, вторият път стойността нараства до 200, а третият – 400. И така във възходящ и дублиран ред.

6 -  Без късни прибирания след мач. След дадена среща играчите на Барселона в следващите 48 часа от мача трябва да се прибират по домовете си най-късно до полунощ. Смята се, че футболистите трябва да са достатъчно отговорни за възстановяването си и здравословния начин на живот, за да могат да бъдат оптимално възстановени за предстоящите им професионални ангажименти.

7 – Играят само тези, които тренират най-добре и тези, които показват най-голяма ангажираност на работното си място. Останалите са резерви или дори няма да бъдат викани за мач.

8 – Контрол върху извънфутболните дейности. Допълнителните спортни дейности, които биха могли да нарушат представянето на футболиста в играта му, ще бъдат анализирани от техническия отдел на щаба на Барселона. Невъзможно е вече да се правят частни пътувания със самолет за дълъг период от време без изричното разрешение на треньора.

9 – Забранени рискови дейности. Няма да има играчи, които сърфират или карат електрически велосипед. Тези видове развлечения биват считани за опасни и подлежат на проверка от правния отдел на клуба за нарушаване на договора между Барселона и дадения футболист.

10 – Добър външен вид. Играчите трябва да бъдат пример за феновете. Трябва да показват симпатията си към клуба, да са винаги добре облечени и да промотират „барселонизма” във всеки един удобен момент.