Системата VAR уж беше въведена за помощ на съдиите при напечени заплетени ситуации, но се оказва, че и тя съвсем не е акуратна. Това се доказа много пъти досега, а поредното потвърждение дойде на мача между Леганес и Барселона от последния кръг в Ла Лига. 

В него аутсайдерите от мадридското предградие надделяха с 2:1 над шампиона. Но се оказа, че изравнителното попадение за Леганес в началото на втората част е дошло след засада. Изключително тънка, но засада. 

Начо Теядо, който е архитект, изкушен от компютрите и телевизионната техника, доказа, че всъщност системата VAR e сбъркала в ситуацията в 52-та минута, когато "не хвана" засадата на Джонатан Силва, при която надбяга Серхи Роберто, центрира и последва голът за 1:1. 

Специалистът доказа с негова техника, че футболистът на Леганес е точно 16 сантиметра в засада спрямо Серхи Роберто. Миниатюрна, но засада. И при това засада, която би трябвало да бъде "хваната" от системата, но се оказа, че софтуерът не е толкова добър. 

"Тази система не е непробиваема. Всъщност, тя щеше да хване засадата, ако имахме часове за избистряне и анализ на ситуацията. Но когато трябва да се изчисли за секунди и да се помогне на съдията да вземе решение, се случват такива неща", сподели Теядо пред вестник "Ас".