В края на септември, президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес получи „зелена светлина“ от членовете на клуба, които му разрешиха да изтегли кредит в рамките на 575 млн. евро за реновирането на „Сантиаго Бернабеу“. Кредитът ще трябва да бъде погасен в рамките на следващите 35 години.

Реконструкцията на „Бернабеу“ ще струва 525 милиона евро и се очаква да продължи три години. Ремонтите няма да попречат на Реал Мадрид да играе мачовете си на своя стадион.

Проект

От клуба все още не са осветлили целия проект, но е ясно, че една от най-пищните новости ще бъде покриването на стадиона с ултрамодерен подвижен покрив. Също така ще бъдат премахнати масивните цилиндри в четирите краища на съоръжението. Така ще се освободи допълнителна площ за придвижване на феновете около стадиона

Капацитет

Според Флорентино Перес капацитетът на стадиона няма да бъде увеличаван. Единствено ще бъдат допълните места за хората в неравностойно положение, като се очаква те да станат 800 на брой, което ще направи така че официалният капацитет на "Сантиаго Бернабеу" да стане 81, 844 седящи места.

Цена

В началото бе съобщено, че средствата за осъществяването на този проект възлизат на 400 млн. евро. Но след направените промени и избора на нова строителна фирма изпълнител цената бе увеличена на 525 млн. евро - 300 млн. евро за инженерна работа, 100 млн. евро за техническо оборудване и 125 млн. за направа на зоната за отдих и вътрешния интериор на стадиона.

Кой ще плати и кога започва строителството?

По-голяма част от ще дойдат от сътрудничеството между Реал Мадрид и "IPIC" - международна инвестиционна компания. Другата важна част от парите ще дойде от нисколихвен кредит, който ще изтегли клуба, като се очаква той да се погасява постепенно в следващите 35 години.
 
Ремонтните дейности ще започнат в края на тази година и се очаква да приключат през лятото на 2022 г.

Реал Мадрид задлъжнява с кредит за над половин милиард

Одобриха плана за модернизиране на "Бернабеу"