Предпоследният трансфер на Барселона и халф – Френки де Йонг, говори пред испанските медии за първите си дни при испанския шампион. Холандският полузащитник призна, че неговият бивш вече колега в Аякс – Матайс де Лихт, е имал шест предложения за преминаване, но в крайна сметка е склонил за Ювентус. Същевременно дилемата пред Де Йонг е паднала, след като е разбрал, че е искан именно от Барселона. Младият футболист призна, че не може да се сравни с иконата Йохан Кройф, макар някои хора да признават, че има много сходства в играта на двамата.

„Той имаше чудесни предложения. Последните седмици, докато бяхме във ваканция, не говорихме много, така че вие ще трябва да го попитате. Разбира се, че се съмнявах в решенията ни, тъй като когато правиш нещо толкова голямо е нормално да има колебания. Имаше интерес към него от шест клуба, после станаха четири. При мен имаше голям интерес от Барселона и имах предимство в избора си, тъй като винаги съм мечтал да играе за Барса. Видях хората тук колко надежди възлагат на мен”, стартира Де Йонг.

„Истина е, че президентът Жосеп Бартомеу бе важна част от моето бъдеще. Моят агент ми подсказа, че искат да говорим за проекта, който в крайна сметка ме убеди. Босът дойде и ме убеди за всичко, което ме разколебаваше, за да приема лесно решението”, продължи халфът на Холандия.

„Агентът ми Али Дурсун също бе важна част, тъй като ми е приятел. Помогна ми със всичко и в крайна сметка ме остави сам да реша”.

„Не мога да се сравнявам с Йохан Кройф, тъй като той е уникално явление във футбола, а като треньор – да не говорим. Промени цялата игра, а аз не мога да се сравнявам с него. Най-добрият в историята, а при мен едва сега започва футболният ми път. Да, има хора, които ми казват, че имам общо с него, но не мога аз самият да се сравня с него. Никога не съм имал конкретен идол, тъй като се възхищавам на много играчи”, продължи Френки де Йонг.

„За мен Лионел Меси е най-добрият футболист в света и го наблюдавам, откакто съм дете. Не мога да говоря също така за спекулациите около Неймар. Винаги му се радвам, когато играе футбол, тъй като е уникален играч. Разбира се, че бих бил щастлив да дойде в Барселона. Говорих с Усман Дембеле, който също е много добър футболист. Качествата му предразполагат да е един от най-великите”, акцентира още Френки де Йонг.