От 14 март, когато бе обявено извънредното положение в Испания заради пандемията от коронавируса, Испанската асоциация на спортната преса (ИАСП) отразяваше с детайли няколко различни контекста и как заразата се отразява на спортните журналисти.

Червената лампичка за опасност в страната започна да мига много рано, на 21 февруари, когато журналистът от Валенсия Кике Матеу (на 44 години) влезе в Университетската болница със симптоми на вируса, след като 2 дни преди това е отразявал 1/8-финалния двубой от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия в Милано. На стадиона присъстваха още 2000 привърженици на испанския отбор.

Една от мерките, предприети от ИАСП преди извънредното положение бе да се отложи Националната спортна гала вечеря, която по програма бе заложена на 16 март. Новината за това идва след детайлно проучване на еволюцията, която претърпява вирусът и потенциалното му влияние по време на масови събирания. Редица регионални гала вечери също са отменени.

Испанската асоциация на спортната преса съобщава за всички мерки, които са предприели по препоръка на правителството и други институции.

Към 8 юни все още не е било ясно за никой от журналистическата гилдия кой и по какъв критерий ще може да влиза на стадионите, на които ще се провеждат мачовете пред празни трибуни.

4 дни по-рано ИАСП отказва избирателния принцип на това кои репортери да отиват на съоръженията, за да отразяват двубоите. Съобщението, изпратено до Ла Лига е публично достояние на сайта www.aepde.org.

Испания е една от най-засегнатите страни от COVID-19, регистрирайки повече от 27 хиляди смъртни случая. Журналистът Кике Матеу, който отразявал Аталанта – Валенсия напуска успешно Университетската болница след 40 дни лечение. Той и двама негови колеги преборват успешно болестта, но за съжаление след тях се разболяват и други репортери, които не успяват да се справят с коронавируса и умират.

Сред тях са Хосе Мариа „Чема“ Кандела, един от най-добрите спортни журналисти в националното радио и Томас Диас Валдес, специалист в мотоциклетизма. Двамата губят битката с COVID-19 през март, заедно с ветерана в това поприще Франсиско Аларкон.

По време на пандемията от ИАСП събират информация от журналистите, които са оздравели, за да създадат история, изпълнена с надежда в най-тежките за испанското население моменти. Рикардо Гера и Хавиер Лекуона, Тео Варгас и Тано Мора споделят опита си с останалите колеги чрез сайта на асоциацията.

По време на карантината множество други от същата сфера почиват поради други причини, но близките им нямат възможността да си вземат последно сбогом с тях по подобаващ начин именно заради строгите мерки в страната.

В тези мрачни месеци на Пиринеите си отидоха знакови фигури не само от медийния бранш, но и прочути имена в испанския спорт: Лоренцо Санкс (бивш президент на Реал Мадрид), Пако Мендоса (бивш президент на Рекреативо), Хосе Луис Капон (бивш играч на Атлетико Мадрид), Гойо Бенито (бивш състезател на Реал Мадрид), Бенито Хоанет (наставник на няколко отбора от Примера и Сегунда дивисион), Хосе Антонио Мартинес Байо (един от най-добрите атлети на далечна дистанция от 70-те години) и двата пионери от колоезденето – Сантиаго Йоренте Фернандес и Даниел Юсте.