Ел Класико е територия запазена за наелектризиращ футбол. Реал Мадрид и Барселона изнесоха поредния футболен спектакъл на „Сантиаго Бернабеу“, в който основно действащо лице се превърна Лионел Меси. Аржентинецът блесна в главната роля и за пореден път доказа защо е определян от мнозина за най-добрия футболист за всички времена. На „Бернабеу“ никой не заслужаваше да загуби, а феновете, както на трибуните, така и пред екрана със сигурност не искаха шоуто да спира нито за миг. А за да бъде до край спектакълът изпълнен със съспенс и напрежение, победителят в Ел Класико бе определен в последната секунда на добавеното време на мача с гол на главния герой – Лионел Меси.

Реал Мадрид и Барселона влязоха в 234-то Ел Класико от много различни позиции. От емоционална гледна точка „белия балет“ бе на върха след отстраняването на Байерн Мюнхен в четвъртфиналите на Шампионската лига. Каталунците бяха в другата противоположност – емоционално изпразнени след отпадането от Ювентус в турнира. Футболистите на Луис Енрике се озоваха притиснати до стената и бяха наясно, че при провал Реал Мадрид ще държи шампионската титла в Ла Лига вече в ръцете си. Може би това изигра важна роля в развитието на дербито. Истината е, че през сезона Барселона отстъпва изключително много от зададеното ниво на представяне от тези същите футболисти в състава на Енрике. Но на „Бернабеу“ Барселона заслужаваше да спечели и го постигна по един изключителен начин. Меси и компания изиграха огромен мач, в който се бореха от първата до последната секунда.

След такава футболна класика на „Бернабеу“ дори и грешките на съдиите бледнеят. Играчите на Реал Мадрид и Барселона не позволиха на арбитрите да вземат главната роля в дербито, въпреки опитите им. Интензитетът на мача бе впечатляващ. Атаките към двете врати не спираха. Футболистите на двата отбора общо нанесоха 23 точни удара по посока на вратите – играчите на Реал Мадрид отправиха 14, а тези на Барселона – 9. Това е рекорд за Ел Класико. За последен път двата отбора отправиха толкова много точни удари в дербито през сезон 2008/09. Кейлор Навас и Марк-Андре тер Стеген допуснаха общо пет гола, но и двамата направиха феноменални спасявания. Костариканецът и германецът на няколко пъти в срещата оставяха своите отбори в мача с перфектните си намеси. За пореден път Марсело доказа, че се намира в убийствена форма и носеше най-големите заплахи за защитата на Барселона. Лука Модрич също блесна за „белия балет“ с изявите си, въпреки че не успя да вкара. Марко Асенсио смени контузения Гарет Бейл в края на първото полувреме и направи така, че липсата на уелсеца изобщо не се усети. 21-годишният футболист допринесе в атака за „кралете“ със своята изключителна експлозивност. С появата си на терена Хамес Родригес загатна, че мястото му не е на резервната скамейка. За по-малко от десет минути игрово време той успя да отбележи гол и да отправи три удара във вратата на Тер Стеген, колкото има за цялата среща Кристиано Роналдо. Португалецът бе най-голямото разочарование за Реал Мадрид заедно с Карим Бензема. Кристиано направи фрапантни пропуски в моменти, в които можеше да изпрати двубоя в желаната от „кралете“ посока. Най-шокиращ бе този в 67-та минута, когато пропусна да вкара в опразнената врата.

Над всички в Ел Класико без никакво съмнение е Лионел Меси. Аржентинецът бе в стихията си. Още в 17-та минута той демонстрира невероятния си технически арсенал, когато навърза и преодоля седем противникови футболисти. Изравнителното му попадение в 33-та минута също постави в шах няколко играчи на „белия балет“ в тяхното наказателно поле. Меси е познатият лидер за Барселона. Той е феноменален и затвърди впечатлението, че Ел Класико е негова територия и не се церемони да вкарва голове на „Сантиаго Бернабеу“. Меси в исторически план може да се похвали, че е голмайстор номер 1 в най-големия испански сблъсък с 23 гола в 34 мача. Меси има на сметката си пет дубъла и два хеттрика срещу "белия балет“. 14 от 23 гола на Лионел Меси в Ел Класико са отбелязани на „Бернабеу“. С двете попадения, 29-годишният футболист оформи головете си за Барселона на 500. Отпразнуването на победното попадение от страна на Меси накара „Бернабеу“ да заглъхне. Иван Ракитич и Андрес Иниеста отново се завърнаха към силните си дни и допринесоха за успеха на Барселона в дербито. Двамата се представиха на нужното ниво през всички 90 минути. Хърватинът не само асистира за първия гол на Меси в срещата, но и вкара фантастично попадение за 2:1. От своя страна Иниеста на няколко пъти в двубоя пусна от своите специални извеждащи пасове, които са характерни за халфа. Луис Суарес игра достатъчно активно, но разочарова с неточните си завършващи удари пред вратата на Навас. Пако Алкасер не се възползва от шанса, който получи и се провали на „Бернабеу“.

Какъв мач? Каква страст? Каква канонада от удари? Каква развръзка? Какви емоции?

Меси отбеляза два гола. Първият в момента, в който Реал Мадрид усещаше своето надмощие в срещата. Аржентинецът върна своите в играта в 33-та минута и след това постави точка на спора. Изкара червения картон на Серхио Рамос, а Каземиро съвсем спокойно можеше да напусне терена преждевременно за влизането си в краката на аржентинеца в 45-та минута, но съдията Ернандес Ернандес се оказа благосклонен към бразилеца. Оформи головете си на 500. Въпреки разбитата му уста от Марсело и кръвта, не успяха да преклонят футболния гений. Напротив, кръвта, която Меси пусна в 21-та минута, след като получа лакът от Марсело, още повече разяри футболната звезда, която бе в пълния си блясък до последния съдийски сигнал.

На „Бернабеу“ се състоя звездната вечер на Ла Лига, мач с „марка Испания“, за който дълго време ще се говори и няма да бъде забравен. Двата отбора демонстрираха най-доброто, на което са способни. През 90-те минути станахме свидетели на вихрушка от атаки и към двете врати, а над всички бе Меси.

Интригата в Ла Лига остава жива, въпреки че Реал Мадрид продължава да държи съдбата в свои ръце. На „Бернабеу“ спечели футболът, спечели Барселона, а Реал Мадрид загуби с величие.