Испанското правителство обяви облекчаване на мерките заради пандемията от коронавирус, така че на футболистите от Ла Лига ще им бъде разрешено да възобновят тренировките си от 4 май. Това означава, че футболистите вече ще могат да провеждат своите занимания на клубните бази, макар и самостоятелно.

Премиерът Педро Санчес даде пресконференция тази вечер, на която той очерта „Плана за прехода към нова нормалност“, изпратен до Министерството на здравеопазването. Преди тренировките играчите и представителите на лимитирания треньоски щаб ще бъдат тествани за COVID-19. Това ще става в техните автомобили.

Той отбеляза, че облекчаването на мерките за блокиране ще бъде „постепенно, асиметрично според регионите и координирано“, така че районите с по-малък брой смъртни случаи и положителни случаи ще могат да се върнат към нормалния си начин на живот по-скоро.

Досега бяха отчетени 23 822 смъртни случая в Испания от COVID-19, в сравнение с 27 359 в Италия.

От 18 май тренировките ще могат да се провеждат в малки групи от по шестима, а седмица по-късно и от осмина. Няма да може да има повече от 10 човека на терена, включително и треньорите.

На 1 юни се предвижда заниманията да са позволени едновременно за целия отбор, но отново при определен протокол. 5 юни е определяна като дългоочакваната дата, на която най-вероятно ще бъде подновен сезонът в Ла Лига, макар и мачовете да са при закрити врата. Не е изключено, в зависимост от напредъка на тренировъчния процес, да има закъснение от една седмица и първите мачове от 28-ия кръг да се изиграят на 12 юни.