Срещу Атлетико Мадрид (1:1) халфът на Барселона Серхио Бускетс изигра своя мач №500 с екипа на родния тим. Първият мач на Бускетс е за купа "Каталуня" през 2005/2006 г. при Рийкард, но дебютира за каталунците в Ла Лига през септември 2008 г. под ръководството на Пеп Гуардиола.

Бускетс до момента е спечелил 7 пъти титлата в Испания, шест Купи на краля, шест Суперкупи на Испания, три трофея в Шампионска лига, три Суперкупи на Европа и три междуконтинентални купи.

Серхио е бил титуляр в 88,7 % от случаите за Барса, откакто дебютира за първия тим. През юли той навърши 30 години, но вече има точно 500 мача зад гърба си.
    
"Имах късмета да играя почти във всеки мач, а във всеки турнир стигах до финалите. С изключение на първия сезон, винаги съм имал много високи проценти на игра. Опазих се от контузии и затова стигнах до тази голяма цифра. Дано да не спирам дотук и да дам още на Барса", започна халфът.

"Гуардиола имаше огромно влияние върху мен. Той ме познаваше от школата и ми даде големия шанс, повярва в мен и ме направи част от най-добрата Барса в историята. В отбор с уникални играчи, от които научих много, за да бъда по-добър играч", добави той.

"Не се почувствах много добре след 500-ия си мач, тъй като направихме равен с Атлетико. И двата отбора обаче не заслужаваха да спечелят, тъй като имаше много малко шансове за гол. Понякога не можем да се защитаваме максимално добре и имаме лош късмет. Трябва да бъдем обединени в защита. Навлизаме в такъв етап от сезона, в който е важно дали ще ти вкарват голове или не".
 
"Говорим си с Дембеле. Но не говоря с него като капитан, а като колега. Няма какво толкова да се каже, твърде много се каза в последните седмици. Може би, защото нямаше клубен футбол - това винаги е причина да се говори толкова много по дадена тема. И медиите си избраха тази - с Дембеле. Той е много млад играч, но със страхотен потенциал и в момента е в адаптационен период. Идва от друга лига, от друга страна в друг клуб", коментира своя съотборник Бускетс.

"Вече съм в играта дълги години и се чувствам добре при всякакви системи на игра. Важното е отборът да се чувства добре и да бъде обединени както в защита, така и в атака. Да бъдем компактни. Системата на Барса е много специфична по начало. Имаме много играчи в средата на терена, те всички могат да играят като опорни халфове. Ориол Бускетс е един от най-перспективните в школата в тази роля. Той има много сходен маниер като моя", каза още халфът.

"Не мисля, че Шампионска лига е най-голямата цел през този сезон. Не можем да заложим само на нея. Да, в този турнир искаме да постигнем много, но трябва да имаме баланс в играта и представянето. Сезонът е изпълнен с мачове и се трупа умора".

Той коментира и темата с евентуалното връщане на Неймар в Барселона: "Той е един голям играч. Беше прекрасен като съотборник, когато бе тук. Нормално е да идва и да ни посещава. Той сам пожела да си тръгне в ПСЖ, но не знам какво би станало в бъдеще".

"Понякога, за да си починеш, трябва да напуснеш националния отбор. Много мои колеги го сториха. Това е един момент, който просто идва. Със сигурност ще участвам на Европейското 2020 г., но след това нека видим какво ще стане. Годините ми дадоха опит. В момента съм малко по-събран, зрял и спокоен", каза още Бускетс.
 
"Може би, аз ще бъде играч само за един отбор. Сегашният футбол е като ветрило - можеш да отидеш, където искаш. Но вероятно ще завърша в Барса", заключи световният (2010 г.) и европейски шампион (2012 г.) с Испания.