Трансферът на Френки де Йонг на „Камп Ноу“ породи много неизвестни относно бъдещето на Иван Ракитич в Барселона. Хърватският футболист бе ясен кандидат, който да бъде продаден, за да може клубът да спечели пари през лятото, но изключително силният му сезон сее много съмнения. Старши треньорът на каталунците Ернесто Валверде е категоричен, че ще направи всичко възможно, за да задържи Ракитич в своя състав.

Това, което е напълно ясно и не подлежи на никакво съмнение е, че сезонът на Иван Ракитич е страхотен и е необходимо само да се влезе във „фото магазин и да се постави в най-скъпата рамка“. Мачът на хърватина в последното Ел Класико на „Сантиаго Бернабеу“ беше само последното „изригване на вулкана“. Халфът не е престанал да впечатлява с изявите си, с екипа на Барселона, още от самото си пристигане на „Камп Ноу“.

Барселона можеше да продаде Ракитич още през миналото лято, когато Пари Сен Жермен предлагаше за него 90 милиона евро, но Ернесто Валверде убеди играча да остане в отбора.

В хазната на Барселона е необходима финансова инжекция под формата на продажба на футболисти, за да може да постъпят близо 80 милиона евро, които да покрият харчовете по трансфера на Френки де Йонг. Несъмнено един от начините е продажбата на Ракитич. Барселона може да вземе минимум 60-70 милиона евро за хърватския полузащитник при положение, че през миналото лято ПСЖ бе готов да плати 90 милиона евро за него.

Ракитич е футболист, който обикновено остава в сянката, далече от заглавията, но чийто принос е от съществено значение за поддържането на всичко. Ако Артур е решителен да запази стила и да контролира играта, Иван е за това и много повече.

В двубоя от Ла Лига срещу Реал Мадрид на „Сантиаго Бернабеу“, Ракитич бе от ключово значение да се помогне на Серхи Роберто в опазването на Винисиус. Ракитич запълваше пространството между Роберто и Пике и остави без аргументи младия и дръзък бразилски футболист. Хърватинът на практика бе във всяко едно действие от терена.

С договор до 2021 година пред ръководните фактори в Барселона се открива важна дилема. Ако ръководството на клуба се съобрази с желанието на Валверде, заплатата на Ракитич трябва да бъде подобрена и халфът да подпише нов договор. Нещо, което след голямото усилие, което току-що клубът направи с Жорди Алба, не изглежда никак лесно.

Интер и Пари Сен Жермен са готови да предложат на хърватина почти всичко, което той поиска.

Голямата похвала от страна на Моуриньо към Ракитич е просто още един връх на айсберга, който продължава да расте.

Ако Барселона не удовлетвори желанието на Ракитич по отношение на неговата заплата, очевидно клубът може да спечели от евентуална продажба, тъй като пазарната стойност на полузащитника в момента е много по-висока, тъй като договорът му с „блаугранас“ е за още две години.

И накрая, има и друг аспект, който трябва да се разгледа. Де Йонг ще пристигне в Барселона в началото на юли и ще заеме същата роля като на Ракитич, а също така ще бъде опция и за заместник на Серхио Бускетс. Карлес Аленя продължава да „чука“ силно на вратата на първия отбор, а Рики Пуч също се очаква да бъде промотиран в първия отбор.