Ракът на простатната жлеза сполетя миналата година старши треньорът на най-стария испански футболен отбор Севиля. Към днешна дата, след операция Берисо е вече здрав. 

48-годишният аржентински специалист съобщи за диагнозата си на футболистите на почивката на мач срещу Ливърпул. По-късно той се подложи на операция за премахване на тумора. Берисо беше изненадващо уволнен от “Рамон Санчес Писхуан” в края на 2017 година, след като се завърна след претърпяната радикална простатектомия. 

По последни статистически данни ракът на простатната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете днес. Фронтът му на поразяване е широк, но важното е, че той е напълно лечим. Съществено условие за дефинитивно излекуване е ранната и точна диагностика. В столичната Хил клиник от месеци работи единствената в България система за 3D Фюжън биопсия, която дава данни дори за труднооткриваеми карциноми на простатата. 

Тази специална система няма аналог в точното установяване наличието на злокачествен процес. Фюжън технологията представлява комбинация между изображенията на магнитния резонанс MR и на трансректалната ехография TRUS. Това компютърно „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент.  Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на специалния софтуеър урологът получава визуализация на зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на ракови клетки. Така се взима на материал за хистологично изследване именно от подозрителните участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. 

Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган. Достъпът е трансперинеален (зоната между скротума и ануса), което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Свежда до нула риска от възпаления на простатата.

Следващ етап на процеса е стадиране на рака и избор на лечение. При подходящи за хирургично решение пациенти се пристъпва към радикална простатектомия – единственият метод за оперативно лечение. Звучи страшно и неразбираемо, но всъщност представлява премахване на цялата простатна жлеза и на двете семенни мехурчета, с което се постига тотално отстраняване на злокачественото образувание. 

В столичната Хил клиник лапароскопският достъп се осигурява през 3-5 малки дупчици с големина под 1 см и специални инструменти. Този метод предлага множество преимущества пред класическата операция: изключително добра визуализация за хирурга, директен достъп до жлезата и прецизен контрол на близките нервни и съдови структури, по-малко кървене, по-малко болка, по-кратък болничен престой и в резултат на всичко това: по-бързо възстановяване за пациента. 

Лапароскопската интервенция, осъществена от опитен хирург като проф. д-р Щолценбург в специализираното онкоурологично отделение на Хил клиник, гарантира запазването както на сексуалните функции, така и на контрола над пикочния мехур.

"Нашата цел е да спасим живота ви, но и качеството на живот. След операцията да се възстановите бързо, да запазите контрола над пикочния си мехур, да продължите своите интимни отношения без промяна. Ние лекуваме вашия рак, но така, че след лечението може да се върнете към всичко, което обичате", обясняват уролозите на Хил клиник.

Успехът им има много аспекти – практикуване на щадящ лапароскопски метод, модерни инструменти и изключителна като опитност и умения съвременна хирургия. Радикалните простатектомии, извършени в клиниката, са с отлични резултати както по отношение окончателно премахване на тумора, така и по отношение избягване на следоперативни усложнения. 

За консултация с уролог в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Всички пациенти с рак на простатата могат да получат БЕЗПЛАТНО второ експертно мнение от уролог в Хил клиник (вкл. и чрез роднина само по документи, ако има налична необходимата медицинска документация)


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.