Отборът на Барселона не успя да победи гостуващия Ейбар и завърши наравно при резултат 1:1 в мач от 16-ия кръг на испанската Ла Лига. Кике изведе гостите напред в 57-ата, а десет минути след това Усман Дембеле успя да изравни. Домакините трябва да са разочаровани от факта, че не стигнаха до победата,след като в осмата минута Мартин Брайтуайт изпусна дузпа, а в 25-ата негов гол беше отменен.  

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Това бе поредният неубедителен резултат от началото на сезона за тима на Роналд Куман, който в този мач беше без контузения Лионел Меси. С тази точка "каталунците" събраха актив от 25 точки и се изкачиха до шестата позиция, но изостават със седем от лидерите Атлетико и Реал Мадрид. "Дюшекчиите" обаче са и с два мача по-малко. Ейбар пък са 14-и с 16 пункта. 

Двубоят беше последен и за двата състава за тази година, като в първия си мач за 2021-а Барса гостува на Уеска, докато "баските" приемат Гранада.   


Домакините започнаха силно и веднага се настаниха в половината на своя съперник.

Така в шестата минута беше отсъдена дузпа за „каталунците“ след дълго разглеждане със системата ВАР. След изпълнение на ъглов удар Педро Бигас фаулира Роналд Араухо. Играта не беше спряна веднага, но впоследствие ситуацията беше разгледана от ВАР и наказателният удар бе назначен. Зад топката застана Мартин Брайтуайт, който обаче стреля неточно покрай дясната греда на вратаря на Ейбар Марко Дмитрович.   

В 10-ата минута Такаши Инуй стреля точно от средна дистанция, но вратарят и капитан в днешния мач за Барса Марк-Андре тер Стеген улови без особени проблеми.

Малко след това последва нов удар на Кике, който обаче беше неточен.     

В 25-ата минута Жуниор Фирпо центрира отляво в наказателното поле, където Мартин Брайтуайт засече топката във вратата на Дмитрович, но след разглеждане на ситуацията със системата ВАР, попадението беше отменено заради засада на датския нападател.  

В 33-ата минута Сержиньо Дест даде чудесен успореден пас отляво в наказателното поле, но много малко не достигна на Брайтуайтда засече. 

Минута след това Оскар Мингеса стреля с глава след центриране от корнер, но покрай вратата.  

В 35-ата минута гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Дамян Кадзиор стреля силно, което донякъде изненада Тер Стеген, който обаче изби, а след това Мингеса изчисти в ългов удар. 

Малко след това Такаши Инуй падна в наказателното поле на Барса, като ситуацията беше разгледана със ВАР, но дузпа не беше отсъдена.

Две минути пред края на първата част Жуниор Фирпо намери Антоан Гризман пред наказателното поле, а французинът стреля моментално, но в аут.

На почивката Роналд Куман направи промяна, като пусна в игра Усман Дембеле, който замени Сержиньо Дест.

В 51-ата минута удар от въздуха на Миралем Пянич премина покрай вратата на гостите.  

Шест минути след това Педри изведе по отличен начин зад защитата на Ейбар Усман Дембеле, който остана очи в очи с вратаря Дмитрович, но стреля право в него. Френки де Йонг опита добавка, но право в ръцете на стража на гостите.

Секунди след това обаче Ейбар поведе след сериозна грешка на Роналд Араухо. 21-годишният бранител се забави с решението си какво да прави с топката на центъра, а от това се възползва капитанът на гостите Кике. Той открадна топката, напредна добре на скорост и останал сам срещу Тер Стеген го преодоля с хубав удар в близкия му ъгъл - 0:1. 

В лагера на домакините реагираха веднага след попадението, като в игра се появиха Филипе Коутиньо и Франсиско Тринкао. Те замениха съответно Миралем Пянич и Антоан Гризман.

Точно десет минути след попадението за гостите, Барселона изравни след чудесна атака. "Каталунците" разиграха отлично пред наказателното поле на своя противник, а след това Фирпо центрира по тревата отляво в наказателното поле, където се разминаха няколко футболисти и от двата отбора. Дембеле обаче беше оставен непрокрит зад далечната греда и с много силен и точен изстрел попари вратата на Дмитрович за 1:1. 

Домакините очевдино вдигнаха темпото в последните минути и в 71-ата Дембеле центрира в наказателното поле, а Дмитрович боксира в тялото на Брайтуайт, но топката не пожела да попадне във вратата и излезе в аут. 

В 86-ата минута Де Йонг и Коутиньо комбинираха отляво, а бразилецът центрира в наказателното поле, където съвсем сам на точката за дузпа бе оставен Педри, но ударът на младока премина над вратата. 

В добавеното време на двубоя домакините можеха да стигнат и до пълния обрат. Дембеле центрира отдясно в наказателното поле, където Франсиско Тринкао овладя, успя да си проправи път между трима играчи на Ейбар и стреля в обратния ъгъл на вратаря, но неточно.  

До края на двубоя "каталунците" така и не успяха да си осигурят победното попадение и двубоят завърши наравно - 1:1.


FT / БАРСЕЛОНА – ЕЙБАР 1:1 | КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК! 

0:1 Кике 57'

1:1 Усман Дембеле 67'

Пропусната дузпа: Мартин Брайтуайт 8'

Стартови състави на двата отбора:

БАРСЕЛОНА (3-4-2-1): 1. Марк-Андре тер Стеген (к) – 28. Оскар Мингеса, 4. Роналд Араухо, 15. Клеман Лангле – 2. Сержиньо Дест, 8. Миралем Пянич, 21. Френки де Йонг, 24. Жуниор Фирпо – 7. Антоан Гризман, 16. Педри - 9. Мартин Брайтуайт

Старши треньор: Роналд Куман

ЕЙБАР (4-2-3-1): 1. Марко Дмитрович – 11. Рафа Соарес, 3. Педро Бигас, 2. Естебан Бургос, 22. Алехандро Позо – 6. Серхио Алварес, 8. Папа Диоп – 14. Такаши Инуй, 10. Еду Експозито, 19. Дамян Кадзиор – 17. Кике (к)

Старши треньор: Хосе Луис Мендилибар

Главен съдия: Хавиер Алберола Рохас, Испания

Стадион: „Камп Ноу“, Барселона, Испания