Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу заяви, че в предстоящото Ел Класико няма изявен фаворит. 

„На Камп Ноу нощите винаги са магически. Имам страхотни спомени от наши мачове. Не съм антимадридист. Аз съм суперкуле. Не съм първият. Аз съм трето поколение фен на Барселона. Обичам този клуб. Всички го носим в кръвта си и за мен е привилегия да бъда президент на този клуб“, сподели Бартомеу в интервю за радио "Cadena COPE".

„Дали Меси ще играе в Ел Класико? Това е въпрос към треньора. Него трябва да питате. Той има пълната свобода да избира своя състав. Не съм разговарял с Валверде по темата. Аз съм от много години в клуба. Работил съм с Гуардиола, Тито, Мартино, Луис Енрике и Валверде. Нито аз, нито някой друг от шефовете на клуба някога си е позволявал да дава съвети на треньора. Говря често с всички футболисти, но не съм говорил с Меси относно контузията му. Няма да се предадем за Купата. Винаги искаме да печелим. Няма да принуждаваме Меси да играе. В никакъв случай няма да се правят излишни рискове. Той ще играе само, ако е на 100% готов. Това важи за всеки един футболист.“, добави президентът на Барселона.

„Ел Класико е най-големият мач в света. Това са впечатляващи мачове.“

„Имам много добри отношения с повечето президенти. С някои съм по-близък приятел.“

„Говорейки за програмата, не мисля, че това е извинение, нито за нас, нито за Реал Мадрид. Това е реалността. Всички ние сме го изстрадали, ще се оплачем, но трябва да свикнем с нея.“

„Не мисля, че има фаворит в предстоящите два сблъсъка. И двата отбора сме на много високо ниво. Това са 180 минути и в първия мач не се решава нищо. В Ла Лига във всеки мач се раздават три точки, докато за Купата има още един мач. Конкуренцията е много голяма, но ние правим всичко възможно, за да запазим аванса, който имаме пред нашите съперници в първенството“, продължи той.

„Като представител на Ла Лига ми харесва най-добрите футболисти да играят в първенството. Не мога да кажа дали Реал Мадрид е по-добър отбор без Роналдо или с него.“

„Не мисля, че имаме проблеми с Ла Масия. Имаме поколение футболисти, което вече спечели младежката Шампионска лига през миналата година и те ще бъдат интегрирани постепенно в първия състав. След продажбата на Неймар нашият спортен проект претърпя промяна с пристигането на Коутиньо, Дембеле и другите млади футболисти. Ние тръгнахме по друг път.“

„Ние сме клубът, който най-много настояваше за въвеждането на ВАР в испанския футбол. Много сме доволни, че системата ще може да се използва от осминафиналната фаза и в Шампионската лига. По този начин ще бъдат намелени грешките“, допълни президентът на Барселона.

„Камп Ноу“ е пространство на свободно изразяване на мненията. Докато няма обиди, ние уважаваме това. Това ще остане така, докато аз съм президент, не само със знамена, но и с песни. В Барселона имаме много дълбока демокрация и свобода на изразяване. Собствеността на клуба принадлежи на 140000 членове и всеки има място. Ние уважаваме малцинствата. Ако някой излезе с трансперант, който гласи: „Бартомеу, диктатор“, аз ще го оставя, а няма да го сваля. Испания е демокрация. Всеки има право на глас и може да направи политическия си избор“, каза още Хосеп Мария Бартомеу.