Шави Ернандес може и да е отхвърлил предложението да стане наставник на Барселона, но „той ще води бъде мениджър на клуба един ден“, разкри президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу.

Бившият капитан на „каталунците“ бе потърсен за поста на „Камп Ноу“ миналата седмица, но отхвърли офертата, предпочитайки да остане треньор на катарския Ал Сад за момента. Това доведе до назначението на Кике Сетиен за заместник на уволнения Ернесто Валверде в понеделник.

61-годишният специалист подписа контракт до юни 2022, като в сделката има освобождаваща клауза през 2021, която позволява промяна след президентските избори в клуба. Бартомеу вярва, че в лицето на Сетиен са намерили повече от добра алтернатива, след като не успяха да привлекат своя избор номер 1. „Той доказа в тимовете, които води, че обича красивия футбол, той обича преди всичко атакуващия стил на игра и точно заради това бе назначен в клуба“, сподели той за сайта на Sport.

Но той имаше топли думи и към Шави, който стана световен шампион с Испания през 2010, излезе от школата на Барселона и изигра 855 мача за каталунците. След емоционално сбогуване, той се присъедини към Ал Сад като играч през 2015, преди да стане наставник през юли миналата година. „Шави ще води Барса един ден, нямам съмнение относно това. Той е много компетентен, страстен и познава отлично футбола ни“.

Валверде бе първият треньор, уволнен от Барселона в средата на сезона след Луис Ван Гаал през 2003. Независимо от треньорската рокада Сетиен наследява тим на върха в Ла Лига, с равен брой точки с Реал Мадрид, който се изправя срещу Наполи в осминафиналите на Шампионска лига идния месец. /БГНЕС