Барселона ще започне подготовка във вторник на 11 юли, когато Ернесто Валверде ще събере футболистите си за първи път. Играчите ще преминат медицински прегледи, след което на следващия ден ще направят първа тренировка.

Барселона ще започне подготовка предимно с юноши, а заниманията са планирани да бъдат двуразови. На 24 юли Барселона ще замине за турнето си в САЩ, където ще бъде до 4 август. За там са предвидени три контроли срещу Тотнъм на 28 юли в ЛА, срещу Рома на 31 юли в Арлингтън и срещу Милан на 4 август в Сан Франциско.

След завръщането си Барселона ще започне подготовка за навлизането в добра форма за мачовете за Суперкупата на Испания срещу Севиля. Все още няма официално потвърдена информация за датите на двата двубоя, като има вероятност Суперкупата на Испания да се проведе и в една среща.

Валверде очаква да разполага със своя пълен състав на 6 август.

Играчите, които няма да вземат участие на Световнот първенство в Русия имат 56 дни ваканция. Това са Яспер Силесен, Нелсон Семедо, Лука Дин, Серхи Роберто, Андре Гомеш, Денис Суарес, Пако Алкасер и Алеиш Видал.

С първия тим на Барселона ще започнат подготовка юношите Ортола, Иняки Пеня, Паленсия, Кукурея, Мате Морей, Миранда, Рики Пуч, Мончу, Коядо, Ориол Бускетс, Абел Руис, Карлес Перес, Маркес и Хосе Арнаис.