Барселона не успя да победи Хетафе в двубой от първи кръг на испанската Ла Лига. Отборът от мадридските предградия и "лос кулес" завършиха 0:0 на стадион „Колизеум Алфонсо Перес“.

Двата отбора завършиха срещата с по 10 души на терена. Рафиня си изкара червен картон за каталунците през първото полувреме, а Хайме Мата възстанови числеността на терена в началото на второто. Наставникът на каталунците Чави Ернандес също бе изгонен. Той напусна резервната скамейка в 70-ата минута за оспорване на съдийско решение.

Шансове за Барса изпуснаха почти всички звезди – Роберт Левандовски, Рафиня, Ансу Фати и други, но остана усещането, че актуалният шампион на Испания е можел да стори и повече във визитата си на Хетафе.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Хетафе - Барселона

източник: Sofascore.com

Още във втората минута Барселона създаде положение за гол. Дълго извеждащо подаване от Де Йонг към Рафиня изненада защитата на домакините. Центрирането на бразилеца стигна до Гюндоган, който стреля в ръцете на вратаря. По-късно беше отсъдена и засада при паса на Де Йонг.

Две минути по-късно и Барселона се пропука. Хуанми Латаса беше изведен с дълъг пас. Той, за разлика от Рафиня, беше в редовна позиция, но оказал се очи в очи с Тер Щеген, не успя да стреля добре. Жул Кунде също успя да притесни футболиста на Хетафе и го притисна толкова, колкото да наруши баланса му.

Първите малко повече от 10 минути преминаха с осезаема доминация на "лос кулес" по отношение на владението на топката. Нещо типично за "блаугранас" и философията на Шави. Добре подредената защита от петима в линия и работата на халфовете на Хетафе обаче не позволяват да се стига до чисти положения.

След четвърт час игра Рафиня беше съборен близо до наказателното поле. Именно бразилецът стреля директно, но опитният Сориа внимаваше и изби.

В 26-та минута Ромеу получи топката от Педри и след добри индивидуални действия успя да си намери пространство за удар. Новото попълнение на Шави отправи много тежък удар по земя, но топката мина покрай страничния стълб.

Момчетата на Бордалас изчакаха своята възможност. След 30 минути игра Латаса спечели въздушно единоборство в половината на Барселона. Топаката стигна до левия фланг от където Мата центрира остро в наказателното поле. Стигна се до хубав удар на Иглесиас, но капитанът Тер-Щеген се намеси солидно.

10 минути преди края на полувремето се стигна до най-чистото положение. Отново дълъг пас зад защитата, този път от Кунде, хвана бранителите в синьо неподготвени. Рафиня пое топката, стреля и след намесата на стража, топката рикошира в негов съотборник и се отби от гредата. За късмет на домакините след карамбола се стигна само до ъглов удар.

Точно преди почивката Барса получи тежък удар. Рафиня постъпи изключително глупаво и получи директен червен картон. След като беше на няколко пъти провокиран по време на мача, крилото не сдържа нервите си и удари с лакът Гастон Алварес в главата. Безрасъдните действия не останаха незабелязани и съдията Сото Гардо не се поколеба да изгони бразилската звезда

Първото полувреме се доигра с 10 минути добавено време. Около червения картон и споровете се загубиха доста минути и се наложи да се играе отвъд 55-та минута.

Десетина минути след началото на втората част Хайме Мата с изкара втори жълт картон и възстанови численото равенство на терена. Няколко минути след това Левандовски имаше шанс да даде преднина на своите, но не го използва максимално.

Четвърт час преди края влезлият от пейката Ансу Фати изскочи зад отбраната на домакините и стреля от движение, но не успя да намери вратата на Сориа от няколко метра.

В 100-ата минута реферът Сото Градо гледа положение за дузпа в полза на Барса заради нарушение срещу Араухо. Арбитърът обаче прецени на ВАР, че Гави е играл с ръка и отсъди фал за Хетафе.

Двубоят се игра чак до 105-ата минута, когато Порту можеше да донесе трите точки за домакините, но негов удар от стрелкова позиция бе блокиран.


FT Хетафе - Барселона 0:0


 Хетафе: Давид Сориа, Дамиан Суарес, Домингош Дуарте, Стефан Митрович, Хуан Иглесиас, Гастон Алварес, Карлес Аленя, Джене, Неманя Максимович, Хуанми Латаса, Хайме Мата

Треньор: Хосе Бордалас

Барселона: Марк-Андре Тер Стеген, Алехандро Балде, Андреас Кристенсен, Роналд Араухо, Жул Кунде, Ориол Ромеу, Френки де Йонг, Илкай Гюндоган, Педри, Рафиня, Роберт Левандовски

Треньор: Шави Ернандес