Барселона ще се опита да постигне извънсъдебно споразумение със Сантос и инвестиционния фонд DIS, твърди „Globoesporte“. През миналата седмица, пратеникът на Барселона – адвокат Роман Гомес Понти е провел поотделно срещи с представителите на Сантос, както и на инвестиционния фонд, за да се опита да договори извънсъдебно решение по спора, в който са замесени трите страни, както и Неймар.

От Барселона искат да не се стига до ФИФА и до решение, което ще трябва да бъде взето от испанското правосъдие.

През миналата седмица, Понти е бил в Сао Пауло, за да проведе среща с членовете на DIS и с новия президент на Сантос Жозе Карлос Перес, който застана на поста през януари и няма достатъчно познания по случая.

От своя страна DIS не е склонен на този етап да подпише извънсъдебно споразумение с останалите страни.

От Барселона не са склонни да платят 26,5 милиона на DIS. Инвестиционният фонд изисква тази сума, за да прекрати заведените съдебни дела срещу клуба.

Каталунците също така не възнамеряват да платят и исканите от Сантос 4,5 милиона евро за това, че не бе проведена контрола между двата отбора, която бе заложена в договора при трансфера на Неймар.

Барселона платил 200 милиона за Неймар

От Барселона не приемат опцията за затваряне на делото срещу 30 милиона евро, което е съвсем логично, след като Неймер вече не е играч на каталунците.

В тази насока позицията на Барселона е да остане твърд в защита на правата на клуба, както в испанското правосъдие, така и пред КАС.

През ноември 2016 г. DIS представи обвинението си срещу Неймар, родителите му, Хосеп Мария Бартомеу, Сандро Росей, Одило Родригес (бивш президент на Сантос), Барселона и Сантос. От инвестиционния фонд поискаха пет години затвор за Неймар и родителите му, които са обвинени в престъпление в корупция.

Междувременно за Бартомеу и Росей бяха поискани осем години затвор – пет години за корупция и три за измами.

Освен това DIS  поиска отстраняването на Неймар като играч за срока на присъдата му и на неговите родители като представители. 

Желанието на фонда е на Бартомеу и Росей да бъде забранено да се занимават с футбол за периода от шест години.

Освен това от фонда искат обезщетение от Барселона, което може да достигне 195 милиона евро.

През януари 2018 година съдия Хосе Мария Васкес Онрубия от наказателния съд в Мадрид реши да отнесе случаите за измами до съда в Барселона, а за корупция го насочи към бразилската правосъдна система, защото смята, че става въпрос за казус между гражданите на тази страна.