Барселона почете паметта на Тито Виланова. Той почина на 25-и април миналата година и от каталунския клуб посветиха специално видео за своя бивш треньор.

Тито Виланова напусна този свят само на 45 години. Той загуби битката с рака, която води в продължение на три години.

През декември 2011 година Тито Виланова претърпя премахване на тумор от гърлото си. На 27 април 2012 година беше официално обявен за старши треньор на Барселона. Въпреки че в повечето време беше далеч от отбора, Виланова успя да направи отбора шампион на Испания.

Водил е Барселона в 60 мача. Постигнал е 43 победи, 9 равенства и 8 поражения, голова разлика 158:70.

Името на Тито Виланова ще остане с големи букви в историята на Барселона. Виланова ще остане „Мистър 100”, защото под негово ръководство каталунците спечелиха титлата през сезон 2012/2013 със 100 точки. Барса не направи това при Хосеп Гуардиола.

Тито Виланова сбъдна мечтата си на 25-и ноември 2012 година, когато видя на терена само играчи от школата на Барселона. Каталунците спечелиха с 4:0 гостуването си на Леванте. Даниел Алвеш се контузи в 15-та минута и бе сменен от Мартин Монтоя. След тази промяна съставът на Барселона изглеждаше така: Виктор Валдес, Мартин Монтоя, Карлес Пуйол, Жерар Пике, Жорди Алба, Шави Ернандес, Серхио Бускетс, Франсеск Фабрегас, Педро Родригес, Лионел Меси и Андрес Иниеста.

Тито Виланова бе доста време асистент в Барселона и има своя принос за 14 от 19-те спечелени титли под ръководството на Хосеп Гуардиола. Не случайно Пеп го нарече „най-добрият помощник”. Виланова несъмнено има своята заслуга за успехите на Барселона през последните години, за това каталунците да играят „тики-така” и да доминират за толкова голям период от време.