Отборът на Бареселона постигна важна победа в битката за топ 4, след като направи обрат от 2:1 като гост на Елче в сблъсък от 27-ия кръг на испанската Ла Лига. Фидел откри в 44-ата, но Феран Торес изравни в 60-ата минута. Мемфис Депай обаче донесе пълния обрат и трите точки за "каталунците" в 84-ата минута след точно изпълнена дузпа.

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Срещата предложи много емоции, като и двата тима изиграха силен мач, като изпуснаха по няколко отлични положения за още попадения. Домакините шокираха Барса в края на първото полувреме, но през втората част гостите обърнаха развоя в своя полза. Треньорът на победителите Шави уцели смените, тъй като и Феран, и Депай, които донесоха победата, се появиха от резервната скамейка. 

С този успех Барсеолна вече има 48 точки и се изкачи до третата позиция, докато Елче остава на 14-о място с 29 точки, с пет повече от опасната зона. В следващия кръг "каталунците" приемат Осасуна, но преди това посрещат Галатасарай в първи 1/8-финален сблъсък в Лига Европа. Елче пък гостува на Гранада в първенството.    

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


"Каталунците" започнаха по-настървено и Усман Дембеле опита на два пъти остри центрирания, които обаче не доведоха да удар към вратата на домакините.

Играчите на Елче обаче първи отправиха изстрел по посока една от двете врати. В седмата минута Раул Гути шутира от границата на наказателното поле, но покрай дясната греда на вратаря Марк-Андре тер Стеген.

В 11-ата минута активният Дембеле нанесе удар от дистанция, но над вратата на Едгар Бадия.

В 22-ата минута Жорди Алба нанесе много силен изстрел от границата на наказателното поле с десния крак, но в ръцете на Бадия.

Пет минути след това Барселона беше много близо до откриването на резултата. Тогава Дембеле получи отляво в наказателното поле и опита да прехвърли Бадия, който обаче успя да блокира с една ръка. Топката обаче попадна на пътя на Френки де Йонг, който стреля от границата на вратарското поле, но Диего Гонсалес успя да изчисти точно пред голлинията.

В 37-ата минута домакините получиха отлична възможност да поведат в резултата. След центриране отляво на Мохика топката достигна до намиращия се в наказателното поле на Барса Тете Моренте. Той бе в много опасна за вратата на Тер Стеген зона, но стреля над напречната греда.

В ответната атака пък Де Йонг влез отляво в наказателното поле и стреля по диагонала, но Бадия спаси.

Така се стигна се до 44-ата минута, когато капитанът Фидел Чавес получи топката отляво на вратата на Тер Стеген. Халфът влезе в наказателното поле и стреля от малък ъгъл към далечната греда, като ударът му бе изключително качествен и прецизен и той се спря в долния ляв ъгъл на Тер Стеген за 1:0.

На почивката Феран Торес замени Гави в състава на гостите.  

„Каталунците“ натиснаха в началото на втората част и само две минути след старта ѝ имаше сериозно разбъркване в наказателното поле на Елче, но нито един играч на гостите не успя да нанесе удар, с който да изравни резултата.

Малко след това пък домакините пропуснаха много добра възможност за второ попадение, след като Роналд Араухо извърши фаул срещу Пере Мия и Елче получи възможност да изпълни пряк свободен удар от доста обещаваща позиция. Лукас Бойе обаче стреля право в стената.

Барселона продължи с натиска и в 59-ата минута Пиер-Емерик Обамеянг получи много хубав извеждащ пас от Де Йонг, но си затвори ъгъла, след което пробва подаване, което обаче не се получи.

„Каталунците“ обаче възстановиха равенството след точно час игра. Усман Дембеле центрира отдясно, а Жорди Алба опита да стреля от въздуха, но получи асистенция за Феран Торес, който подложи крак от съвсем близко разстояние, за да реализира във вратата на Бадия – 1:1.

Само две минути след това Барса можеше да стигне и до пълния обрат. Алба получи отляво и свали с глава за непокрития в наказателното поле Феран, който обаче стреля от чудесна позиция над вратата.

В 64-ата минута само прекрасната намеса на Тер Стеген предотврати гостите отново да изостават в резултата. Антонио Бараган проби отдясно, след което центрира за Фидел отляво в наказателното поле. Голмайсторът за Елче пък, от своя страна, намери по отличен начин Пере Мия, сойто нанесе мощен удар от въздуха, но Тер Стеген изби над гредата с една ръка.

За Барселона на терена се появиха още Николас Гонсалес, Мемфис Депай и Адама Траоре, които замениха Френки де Йонг, Пиер-Емерик Обамеянг и Усман Дембеле в следващите минути.

В 76-ата минута отново Феран Торес беше в центъра на събитията, след като пропусна прекрасна възможност за пълен обрат. Адама Траоре центрира отдясно в наказателното поле, а Феран засече, но Бадия спаси удара му.

Четири минути по-късно отново Торес стреля към вратата на домакините, следкато проби отляво в наказателното поле, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Гостите продължиха да натискат в търсене на пълния обрат и успяха да го осъществят в 84-ата минута. Тогава главният съдия Алехандро Ернандес отсъди дузпа в полза на „каталунците“ заради игра с ръка на Бараган. Решението на ситуацията беше потвърдено и след проверка със системата ВАР. Зад топката застана Мемфис Депай, който изпълни по безапелационен начин със силен удар, с който прати Бадия в обратния ъгъл за 1:2.

Във втората минута от добавеното време Адама Траоре проби отдясно на скорост, влезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Бадия изби в корнер.

В заключителните минути играчите на Елче имаха претенции за дузпа след неволна игра с ръка на Жорди Алба, но те не бяха уважени от рефера. В добавеното време имаше и още една ситуация, в която топката срещна ръката, този път на Серхио Бускетс, но отново не беше отсъден наказателен удар.  

До края гостите удържаха крехкия си аванс, а след последния съдийски сигнал имаше и леко спречкване между Шави и наставника на Елче Франсиско Родригес.


FT | ЕЛЧЕ – БАРСЕЛОНА  1:2

1:0 Фидел 44'

1:1 Феран Торес 60'

1:2 Мемфис Депай (дузпа) 84'

Ла Лига, 27-и кръг 

Стартови състави на двата отбора:

ЕЛЧЕ (4-4-2): 13. Едгар Бадия - 19. Антонио Баранган ж.к., 3. Ендзо Роко, 4. Диего Гонсалес, 22. Йохан Моика - 11. Тете Моренте, 21. Омар Маскарел, 8. Раул Гути, 16. Фидел (к) - 9. Лукас Бойе, 10. Пере Мила 

Старши треньор: Франсиско Родригес

БАРСЕЛОНА (4-3-3): 1. Марк-Андре тер Стеген - 18. Жорди Алба, 3. Жерар Пике ж.к., 4. Роналд Араухо ж.к., 8. Дани Алвеш ж.к. - 21. Френки де Йонг, 5. Серихо Бускетс (к), 16. Педри - 30. Гави, 25. Пиер-Емерик Обамеянг, 7. Усман Дембеле ж.к.

Старши треньор: Шави Ернандес


Главен съдия: Марио Мелеро Лопес, Испания

Стадион: „Естадио Мартинес Валеро“, Елче, Испания