Барселона победи Атлетик Билбао играят с 4:0 в мач от 11-ия кръг на Ла Лига. Головете за домакините отбелязоха Осман Дембеле, Серхи Роберто, Робърт Левандовски и Феран Торес.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Първата възможност дойде в 12-та минута, когато Осман Дембеле направи самостоятелен пробив и стреля с левия крак в далечния ъгъл, но Симон спаси. Все пак, Левандовски достигна до топката и я центрира обратно за френския играч, който стреля с глава и остави безпомощен вратаря на Билбао - 1:0.

В 18-та минута Серхи Роберто бе изведен добре в наказателното поле от Осман Дембеле и испанският десен защитник стреля, а след получилия се рикошет, топката влетя в мрежата на Симон за втори път. Три минути по-късно отново френският национал Дембеле бе замесен в хубава атака на Барселона, тъй като крилото намери страхотно Левандовски в пеналтерията, а полският нападател се обърна и с левия си крак стреля в центъра на вратата, за да направи резултата 3:0.

В 49-та минута дойде първият точен удар на Атлетик Билбао, след като Алекс Беренгер стреля по диагонола, но тер Щеген внимаваше и отрази. Второто полувреме започна с хубав шанс за Барселона, тъй като Серхи Роберто навлезна добре в наказателното поле и опита да подаде на Педри, но защитник на гостите се намеси, изстрелвайки топката в собствената си греда, но за негов късмет до гол не се стигна. В 66-та минута Ансу Фати получи от Френки де Йонг, а крилото опита удар по диагонала, но топката прелетя над напречната греда.

Секунди по-късно Феран Торес остана очи в очи с Унай Симон, но вратарят реагира чудесно и спаси с крак. В 73-та минута Осман Дембеле даде страхотен пас на Феран Торес в наказателното поле, а испанският национал овладя добре топката и този път не сбърка от близко разстояние, за да направи резултата 4:0. В последвалата атака Атлетик Билбао имаше шанс да намали от корнер, но удар на играч от отбора на баските не успя да уцели вратата.

Атлетик Билбао имаше отново шанс да отбележи в 89-та минута но на два пъти играчи на Барселона изчистваха удари от голлинията, запазвайки вратата си без попадение. За съжаление на "каталунците" Гави се контузи през първото полувреме и бе заменен, а в края на мача Серхи Роберто напусна на носилка също с травма.

С тази победа Барселона запазва втората си позиция с 28 точки, докато Атлетик Билбао са 6-ти с 18 пункта.

 

Стартови състави:

Барселона: 1. Марк-Андре тер Щеген, 28. Алехандро Балде, 24. Ерик Гарсия, 23. Жул Кунде, 20. Серхи Роберто, 21. Френки де Йорг, 5. Серхио Бускетс, 8. Педри, 7. Осман Дембеле, 30. Гави, 9. Роберт Левандовски

Треньор: Шави

Атлетик Билбао: 1. Унай Симон, 4. Иниго Мартинес, 5. Йерай Алварес, 18. Оскар де Маркос, 17. Юри Берчиче, 6. Микел Весга, 19. Ойер Зарага, 7. Алекс Беренгер, 23. Андер Ерера, 11. Нико Уилямс, 9. Иняки Уилямс

Треньор: Ернесто Валверде