Барселона победи Хетафе с минималното 1:0 в мач от 18-ия кръг на Ла Лига. Педри изведе каталунците напред в 35-ата минута, а неговото попадение бе достатъчно на домакините да спечелят ценни три точки.

Така Барса се откъсва на шест точки пред Реал Мадрид, поне временно. "Лос бланкос" на свой ред имат трудно гостуване на Атлетик Билбао. Хетафе пък остава на 16-то място в испанския шампионат с 17 точки, колкото има и Валядолид - 18-ия в таблицата и първия измежду изпадащите.


Gulliver/GettyImages
31 снимки

Гостите от Хетафе шокираха каталунците още в 3-ата минута, когато Енес Юнал бе изведен сам срещу Тер Стеген. Турският нападател не успя да преодолее стражът на Барселона с удар по земята, а топката попадна в Борха Майорал, който я изпрати в опразнената врата на Барса. Радостта на Хетафе бе кратка, тъй като прозвуча сигнал за засада и попадението на Майорал бе отменено. 

В 7-ата минута Дембеле пробва изстрел от границата на наказателното, който бе отразен от Сориа с отличен плонж. Това бе първият удар на каталунците към вратата на Хетафе.

Десет минути по-късно Луис Мия също бе изведен сам срещу Тер Стеген, след като Хетафе отне топката чисто в центъра на терена. Луис Мия стигна до наказателното поле на Барселона, но се забави и бързо бе настигнат от няколко футболиста на каталунците, а след това топката му бе отнета. 

В 23-ата минута Ансу Фати получи къс пас в пеналтерията, след добър пробив на Гави отляво. Фати обаче не успя да си спре топката добре и тя му избяга. Младият испанец не успя да нанесе удар към вратата на Хетафе.

Хетафе определено се прибра в собствената си половина, позволявайки на Барселона да владее топката повече. Каталунците обаче изпитваха затруднения да пробият гъстата и добре организирана защита на гостите. 

Гави нанесе точен изстрел извън наказателното поле в 30-ата минута, но и той не притесни стража на Хетафе, който улови топката. 

В 35-ата минута Рафиня бе изведен по левия фланг след грешка при подаване от страна на футболист на гостите. Бразилецът пусна топката към бялата точка за изпълнение на дузпи, където Педри бе по-бърз и стигна до нея първи, за да я прати във вратата на Хетафе - 1:0.

Второто полувреме започна така както завърши първото - с контрол на Барселона. Каталунците владееха топката повече, а в 57-ата минута създадоха нещо по-опасно, когато Рафиня изпрати остро центриране в наказателното поле към Ансу Фати, който обаче бе изпреварен от защитник на гостите.

След около час игра Шави реши да подсили халфовата линия с включването на Франк Кесие за сметка на един от нападателите - Рафиня, който пък видимо не прие добре смяната си.

Срещата определено се изнерви, а темпото спадна. Головите ситуации липсваха. 

В 74-ата минута Хетафе създаде малко по-опасна атака след грешка при изнасянето на топката от страна на каталунците. След това тя бе раздадена надясно, от където последва центриране към Майорал в наказателното поле на Барселона. Той обаче не успя да нанесе точен удар. 

Ансу Фати бе близо до това да удвои преднината на Барселона в 81-ата минута, когато получи извеждащ пас и нахлу в наказателното. Той обаче не успя да преодолее стража на Хетафе, който бързо излезе и скъси дистанцията. След това бе отсъдена и засада на Фати.

В 85-ата минута Франк Кесие нанесе точен изстрел, който обаче бе спасен от вратаря на гостите. Кесие си пое топката добре във вътрешността на наказателното поле на Хетафе, финтира защитник и нанесе удара си, но не успя да му придаде нужната сила и точност. 

Секунди преди края на редовното време Ансу Фати изпрати разочароващ удар високо над вратата на Хетафе. 

Барселона Хетафе

източник: Sofascore

FT /БАРСЕЛОНА - ХЕТАФЕ 1:0

1:0 Педри 35'

Съставите на двата отбора:

БАРСЕЛОНА: 1. Тер Стеген, 20. Сержи Роберто, 23. Жул Кунде, 15. Кристенсен, 28. Балде, 5. Серхио Бускетс, 8. Педри, 30. Гави, 22. Рафиня, 7. Дембеле, 10. Ансу Фати 

Старши треньор: Шави Ернандес

ХЕТАФЕ: 13. Сориа, 21. Хуан Иглесиас, 15. Омар Алдерете, 6. Домингош Дуарте, 2. Джене, 22. Дамиан Суарес, 11. Карлес Аленя, 5. Луис Мия, 16. Аглобия, 19. Борха Майорал Моя, 10. Енес Юнал

Старши треньор: Флорес Кике