Барселона излезе с официална позиция относно случилото се в деня на референдума и последвалата стачка в Каталуня, в която клубът взе участие.

Президентът Хосеп Мария Бартомеу изчете декларацията на клуба:

„Каталуня изживя през тези дни едни от най-важните моменти в своята история.

ФК Барселона като едно от лицата на Каталуня твърди, че е време за процес на диалог и преговори, за да се намери политическо решение на ситуацията и да се демонстрира уважение към каталунските граждани, за да се реши тяхното бъдеще.

Ние сме повече от клуб. Ето защо трябва да подкрепяме нашия народ в трудните моменти, в които живеем. Следователно ние призоваваме комисията за Независимост и посредничество да води диалог и да се стреми към помирение, задвижван от адвокатската колегия на Барселона.

Заедно с други организации на гражданското общество искаме да помогнем за изграждането на мостове за диалог, който да помогне за разрешаването на този конфликт по мирен път и взаимно съгласие. Трябва да се водят разговори и хората да се разбират. ФК Барселона също изисква уважение. Трябва да се води диалог и да се спазват правата и свободата на изразяване на гражданите на Каталуня.

За да се преодолее тази криза е наложително участието на всички. Ние ще защитаваме нуждата на диалог. Това е нашият начин на кажем на света за реалността в Каталуня и да останем верни на нашата 118-годишна история.

Само Барса и само Каталуня“, се казва в официалното становище на клуба.