Барселона ще продължи участието си в Ла Лига поне до края на настоящия сезон, дори Каталуня да обяви своята независимост, пишат испанските издания.

В нормативната уредба на Испанската футболна федерация не е предвидено изваждането на отбор от първенството при подобен феномен.

Този шампионат ще бъде завършен от Барселона без проблеми, но при обявяването на независимост от страна на Каталуня, „блаугранас“ ще трябва да вземе решение относно своето бъдеще за следващата година.

Шефът на Ла Лига: Готови сме за първенство без Барселона

Вече се появиха хипотези, че ако Барселона бъде изхвърлен от Ла Лига, отборът може да играе в Серия А или Лига 1, а дори съществува възможност каталунците да се включат в Премиършип. 

Барса не смята да напуска Ла Лига, с още мачове на празни трибуни

На 1 октомври в Каталуния беше взето решение за отделяне от Испания. Мадрид смята този референдум за незаконен и отказва да признае резултатите.  Във връзка с референдума футболната федерация на Испания може да реши да изключи Барселона от турнирите под нейната егида. Въпреки това, каталунската федерация по футбол ще продължи работата си под ръководството на испанската, като по този начин, Барселона ще играе в шампионата и купата на страната.