Барселона постигна победа с 4:2 срещу Ейбар в последния 38-и кръг от Примера дивисион, но това не бе достатъчно за каталунците, които останаха на второ място и сдадоха титлата, след като Реал Мадрид спечели с 2:0 при визитата си на Малага на „Ла Росаледа“. „Белия балет“ спечели титлата в Ла Лига след пауза от четири сезона.

Ейбар шокира домакините в 7-та минута, когато Капа центрира в наказателното поле на Барселона, където Инуй засече топката и я изпрати под напречната греда.

Луис Суарес направи фрапиращ пропуск в 8-та минута, когато бе изведен сам срещу Йоел, но стреля встрани от десния стълб на вратата на Ейбар.

Гол на Барселона правилно не бе зачетен в 14-та минута заради засада на Жорди Алба, който след това подаде към Суарес, който вкара.

Барселона организира добра атака в 33-та минута, когато Лионел Меси подаде към Серхи Роберто, който продължи към Иван Ракитич, а той стреля, но Йоел плонжира и спаси.

Суарес направи нов непростим пропуск в 37-та минута, но Йоел отнов спаси.

Ейбар можеше да удвои своята преднина в 46-та минута, когато Инуй направи отличен пробив, навлезе в наказателното поле на Барселона и стреля от малък ъгъл, но Тер Стеген спаси.

Андрес Иниеста отправи хубав удар в 50-та минута, но Йоел успя да спаси. Две минути по-късно Иниеста отново обстрелва вратата на Йоел, но вратарят на Ейбар бе на висота и отново отрази удара на халфа.

Лионел Меси направи непростим пропуск в 56-та минута. Барселона организира контраатака, а Луис Суарес излезе сам срещу Йоел, след което подаде към Лионел Меси, но той пропусна да вкара, като изпрати топката встрани от десния стълб на вратата на Ейбар.

Ейбар смълча трибуните на „Камп Ноу“ в 61-та минута, когато Енрич подаде към Инуй, който с много плътен удар прати топката под напречната греда и във вратата на безпомощния Тер Стеген.

Барселона намали своето изоставане в 63-та минута, когато Лионел Меси подаде към Неймар, който излезе сам срещу Йоел и стреля покрай него, но топката рикошира в левия стълб, след това в крака на Хунка и влетя в мрежата на Ейбар.

Съдията Ернандес Ернандес свири несъществуваща дузпа за Барселона в 69-та минута, когато Жорди Алба симулира в наказателното поле на гостите. Лионел Меси изпълни наказателния удар, но Йоел успя да спаси с една ръка и да избие в корнер.

Барселона изравни резултата в 73-та минута, когато Неймар центрира от корнер в наказателното поле на Ейбар, където Пако Алкасер продължи топката с глава към втора греда, а Луис Суарес отблизо засече кълбото и го изпрати във вратата на Йоел.

Съдията Ернандес Ернандес свири втора дузпа за Барселона в 74-та минута, когато Капа спъна Неймар, който нахлу в наказателното поле на гостите и оставаше сам очи в очи срещу Йоел. Арбитърът правилно посочи бялата точка и изгони Капа с директен червен картон. Отново Лионел Меси изпълни дузпата, но този път прецизно изпрати топката в левия ъгъл на вратата на Йоел.

Барселона можеше да вкара четвърти гол в 77-та минута, когато Неймар подаде към Пако Алкасер, който стреля слабо с глава и Йоел спаси.

Барселона отбеляза четвърти гол във втората минута на добавеното време на мача. Лионел Меси навърза петима футболисти на Малага и ги преодоля, след което излезе сам срещу Йоел и не пропусна да вкара своя втори гол в срещата.

Барселона завърши на второ място в Примера дивисион с 90 точки, а Ейбар остана на десетата позиция с 54.

Лионел Меси стана голмайстор на Ла Лига с 37 отбелязани попадения и е много вероятният носител на „Златната обувка“.