Отборът на Барселона победи с 2:0 тима на Осасуна в полуфинален мач за Суперкупата на Испания и си осигури място на финала на мини-надпреварата в Саудитска Арабия. Така възпитаниците на Шави Ернандес си осигуриха грандиозен сблъсък срещу Реал Мадрид, чийто тим снощи разпиля Атлетико Мадрид с 5:3.

Барселона е настоящият носител на трофея и ще го защитава срещу вечния си съперник.

Финалът за Суперкупата на Испания е на 14 януари в Рияд и е с начален час 21:00.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Първата реална голова възможност в мача дойде още в 6-ата минута след изпълнение на ъглов удар от страна на Барселона. Топката бе центрирана в наказателното поле, където отбраната на Осасуна не се справи много добре и топката попадна на пътя на Кристенсен, който стреля от воле. Вратарят на символичните гости обаче се справи и изби.

Осасуна отговори с много добра контраатака, която обаче завърши само с корнер в полза на памплонци.

Феран Торес също имаше много добра възможност да обстрелва вратата на противника, но ударът му от границата на наказателното поле премина покрай целта.

Хесус Аресо също пробва да затрудни вратаря на Барселона, но след изстрела му, топката рикошира в крак на бранител и излезе в ъглов удар. След изпълнението му последва меле в наказателното поле на Барса, но футболистите на Осасуна така и  не успяха да отправят изстрел и топката бе изчистена.

В 31-ата минута Роберт Левандовски също стигна до опасен удар след центриране от ъглов удар. Полският таран игра с глава, но прати топката покрай вратата.

Втората част започна в доста равностойно темпо, като играта се водеше предимно в центъра на терена, а опасностите пред двете врати почти липсваха.

Резултатът в срещата бе открит в 59-ата минута, когато Левандовски бе точен. След грешка при изнасянето на топката от страна на Осасуна, Кристенсен се пребори за коженото кълбо, поваляйки на земята противников футболист, а след топва комбинира с Гюндоган.

Германският плеймейкър веднага видя включилия се в предни позиции Роберт Левандовски и му подаде на границата на наказателното поле. Полякът овладя, макар и да бе малко затруднен, нагласи топката на десния си крак и я прати в долния десен ъгъл на вратата.

Футболистите имаха сериозни претенции за нарушение на Кристенсен при отнемането на топката, но те не бяха уважени дори и след преглед на ситуацията с ВАР.

Всичко в срещата бе решено дълбоко в добавеното време, когато Барселона организира много добра контраатака, в чиято основа бе Жоао Феликс, но попадението бе реализирано от младока Ламин Ямал. Малко след това главният рефер на двубоя официализира успеха на „каталунците”, които в неделя ще защитават трофея си от миналата година срещу вечния съперник Реал Мадрид.

 FT БАРСЕЛОНА - ОСАСУНА 2:0

1:0 Левандовски 59', 2:0 Ямал 90'

Барселона: Пеня, Кристенсен, Кунде, Араухо, Балде, Роберто, Де Йонг, Гюндоган, Рафиня, Торес, Левандовски

Старши треньор: Шави Ернандес

Осасуна: Ерера, Крус, Гарсия, Пеня,  Гомес, Орос, Катена, Аресо, Муньос, Будимир, Арнаис

Старши треньор: Хагоба Арасате