Барселона победи Атлетик Билбао с 1:0 като гост в мач от 25-ия кръг на Ла Лига. Рафиня даде преднина на каталунците в самия край на първото полувреме.

Във второто полувреме баските създадоха няколко голови положения, а в 87-ата минута Иняки Уилямс дори се разписа, но попадението бе отменено заради засада.

Така Барселона взе трите точки и отново отвори разликата с Реал Мадрид на 9 точки. 


бта
28 снимки

Още преди да изминат две минути игра Барселона стигна до добра голова възможност. Феран Торес получи пас в наказателното поле и стреля, но прати топката встрани от вратата. 

Баските обаче не останаха по-назад и още в 5-ата минута Нико Уилямс опита изстрел от сериозна дистанция, но не намери вратата на Тер Стеген. Домакините упражниха сериозен натиск през следващите минути, но срещата се накъса заради няколко нарушения. В 15-ата минута Атлетик първо опита да атакува отляво с центриране, което бе изчистено, а след това и удар от дистанция бе блокиран. 

Две минути след това пък Роберт Левандовски получи страхотен пас зад гърба на защитата на Билбао. Полякът остана сам срещу стража на баските, но си бутна топката прекалено и не успя да нанесе добър изстрел, с който да преодолее Хулен Агиресабала.

В 24-ата минута Жул Кунде сбърка при един дълъг пас към Алекс Беренгер. Защитникът се размина с топката и заблуди Тер Стеген, който бе тръгнал напред. Беренгер стигна до топката, но не успя да стреля точно. В 32-ата минута пък Иняки Уилямс шутира в долния десен ъгъл, но вратарят на каталунците показа отличен рефлекс и се намеси, за да избие в корнер. След това последва корнер, при който Раул Гарсия стреля с глава, а топката срещна напречната греда.

Роберт Левандовски получи центриране на далечната греда в 41-ата минута. Полякът опита да се пребори със защитник на домакините и да стреля с глава, но извърши нарушение. 

В самия край на първото полувреме Рафиня получи пас във вътрешността на наказателното поле на Атлетик Билбао. Той стреля покрай стража на баските и даде преднина на Барселона. Първоначално попадението бе отменено заради засада, но ВАР показа, че голът е редовен. 

Второто полувреме започна с атака на каталунците отдясно. Гави подаде към Рафиня, който центрира, но доста разочароващо. В 52-ата минута Балде проби отляво по чудесен начин и този път центрирането бе добро. Левандовски се извиси и стреля с глава, но встрани от целта. 

В 64-ата минута отново Балде бе на добра позиция в наказателното поле, за да центрира. Той пусна остро подаване, но намери свой съотборник в пеналтерията на баските. 

Атлетик Билбао отново пое контрол над темпото и започна да натиска. В 72-ата минута след добра комбинация между Иняки и Беренгер, баските стигнаха до голово положение. Завърши го именно Беренгер, чийто изстрел обаче попадна в гредата.

В 79-ата минута Тер Стеген трябваше да се намесва невероятно, за да запази преднината на Барселона. Последва корнер, при който Иняки стреля от близка дистанция след разбъркване. Стражът на каталунците отново спаси обаче бе отсъдена и засада. 

Иняки Уилямс получи страхотна възможност да изравни в 87-ата минута. Той бе изведен сам срещу стража на Барселона, след като Де Йонг загуби лесно топката. Нападателят на Билбао надбяга защитата на каталунците и запази хладнокръвие срещу Тер Стеген, пращайки топката покрай него и в мрежата на Барса за 1:1. Попадението обаче бе преразгледано за евентуална игра с ръка при отнемането на топката от Де Йонг. Главният съдия Хесус Хил Мансано отмени попадението.

В добавеното време на мача отново Тер Стеген се превърна в герой за Барселона, след като на няколко пъти се намеси ключово и спаси преднината на каталунците. 

FT / АТЛЕТИК БИЛБАО - БАРСЕЛОНА 0:1

0:1 Рафиня 45+2'

Съставите на двата отбора:

Атлетик Билбао: 13. Хулен Агиресабала, 18. Оскар де Маркос, 3. Дани Вивиан, 4, Иниго Мартинес, 24. Микел Баленсиага, 14. Дани Гарсия, 6. Микел Весга, 11. Нико Уилямс, 22. Раул Гарсия, 7. Алекс Беренгер, 9. Иняки Уилямс

Старши треньор: Ернесто Валверде

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген, 28. Алехандро Балде, 15. Андреас Кристенсен, 23. Жул Кунде, 20. Сержи Роберто, 6. Гави, 5. Серхио Бускетс, 21. Френки де Йонг, 22. Рафиня, 9. Роберт Левандовски, 11. Феран Торес

Старши треньор: Шави Ернандес