Футболистът на Реал Мадрид Иско Аларкон е бил първият избор на Барселона през лятото на 2017 година, а не Филипе Коутиньо, разкрива „Mundo Deportivo“. Каталунците са искали да вземат за заместник на Андрес Иниеста бившият футболист на Малага.

Тогавашният технически директор на Барселона Роберт Фернандес е бил нагърбен с тежката задача да убеди Иско да премине на „Камп Ноу“.

От Барселона са били готови да активират освобождаващата клауза в договора на халфа с Реал Мадрид, която по това време възлизаше на 80 милиона евро. Освен това договорът на полузащитника с „кралете“ изтичаше през лятото на 2018 година.

Каталунците са виждали в Иско идеалният заместник на Иниеста.

Иско в крайна сметка отказа да премине на „Камп Ноу“ и взе решение да продължи договора си с Реал Мадрид до лятото на 2022 година, а освобождаващата клауза при новите условия нарасна на 700 милиона евро.

След това от Барселона насочиха своите усилия към привличането на Филипе Коутиньо от Ливърпул.

Според информацията, именно провалът в преговорите с Иско са изиграли основно влияние относно бъдещето на Роберт Фернандес, който само няколко месеца по-късно бе освободен от поста, който заемаше и бе заменен от Ерик Абидал.