Време е за най-големия мач в Испания! Шампионът Барселона посреща Реал Мадрид в първото издание на Ел Класико през този сезон. Сблъсъкът от 11-ия кръг на Ла Лига на „Естадио Олимпико“ е днес от 17:15 часа българско време и ще може да го наблюдавате в ефира на MAX Sport 4, а на сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от двубоя.

Двата отбора влизат в сблъсъка в почти идентични позиции в класирането. Реал е втори в таблицата с 25 точки, на три зад лидера Жирона, който надви драматично Селта, докато шампионите са трети в подреждането с точка по-малко от „Лос бланкос“.

И двата тима взеха и мачовете си в Шампионска лига през седмицата, при това все с по 2:1. Барса надви украинския Шахтьор Донецк у дома, докато Реал се наложи над Брага в Португалия. Кралският клуб загуби за последно преди повече от месец – визитата на градския съперник Атлетико с 1:3, докато каталунците все още нямат поражение през сезона във всички турнири, въпреки че направиха две равенства в първенството.

И Барса, и Реал имат своите аргументи в дербито, като разполагат с отлични опции в атака. Възпитаниците на Шави Ернандес разполагат с Феран Торес, Жоао Феликс, както и младите таланти Ламин Ямал и Марк Гуиу, докато освен Винисиус Жуниор, който по-рано отсъстваше поради контузия, без съмнение най-добрият играч с „бялата“ фланелка до тук е новото попълнение Джуд Белингам, който нямаше нужда от адаптация под ръководството на Карло Анчелоти и е с основна заслуга за силното представяне на мадридския колос, който през лятото се раздели с носителя на „Златната топка“ Карим Бензема.

И двамата треньори имат своите кадрови проблеми преди сблъсъка. Добрите новини за Шави Ернандес от петъчния ден бяха свързвани с това, че Роберт Левандовски, Педри, Френки де Йонг и Жул Кунде подновиха тренировки с каталунците. Според медиите в Испания първите трима имат шанс да попаднат в състава и да вземат участие в дербито, но едва ли ще бъдат титуляри. Със сигурност мача пропуска Сержи Роберто.

От своя страна Карло Анчелоти ще трябва да се оправя без трайно контузения си вратар Тибо Куртоа, Едер Милитао, Дани Себайос и Арда Гюлер, докато Хоселу ще бъде под въпрос до последно.

Общо, двата тима са се изправяли 285 пъти помежду си, като Барселона има леко предимство в преките сблъсъци – 118 срещу 105 победи за Реал, при 62 равенства. Първият двубой между двата колоса в Испания датира от сезон 1901/02. През миналата кампания двата отбора се срещнаха общо пет пъти – два пъти за първенството, два пъти за Купата на Краля и един за Суперкупата, като каталунците взеха три от петте двубоя.

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


17:15 часа | БАРСЕЛОНА – РЕАЛ МАДРИД

Ла Лига, 11-и кръг

Главен съдия: Хесус Хил Мансано, Испания

Стадион: „Естадио Олимпико“, Барселона, Испания


БАРСЕЛОНА (4-3-3): Марк-Андре Тер Стеген, Жоао Кансело, Роналд Араухо, Иниго Мартинес, Андреас Кристенсен, Алехандро Балде, Гави, Феран Торес, Илкай Гюндоган, Жоао Феликс, Фермин Лопес

Старши треньор: Шави Ернандес

РЕАЛ МАДРИД (4-3-1-2): Кепа Арисабалага, Дани Карвахал, Антонио Рюдигер, Дейвид Алаба, Ферлан Менди, Орелиен Чуамени, Тони Кроос, Федерико Валверде, Джуд Белингам, Винисиус, Родриго

Старши треньор: Карло Анчелоти