Барселона успя да победи Реал Бетис след изпълнение на дузпи в полифнала за Суперкупата на Испания. Редовното време завърши при резултат 2:2, а на дузпите каталунците бяха по-точни. Така победителят в турнира ще бъде решен в Ел Класико между Барса и Реал Мадрид на 15-и януари.

Роберт Левандовски изведе каталунците напред в резултата с гол в 40-ата минута на двубоя. Набил Фекир възстанови равенството в 77-ата минута. Срещата влезе в продължения след 1:1 в редовното време, а в 93-ата минута Ансу Фати прати Барселона напред със страхотен гол. Бетис стигна отново до равенството след гол с пета на Лорен Морон в продълженията.

При дузпите ключови бяха двете спасявания на Тер Стеген, който отказа Реал Бетис. Изпълнителите на Барселона пък бяха безгрешни, а последното точно изпълнение от бялата точка бе на Педри.


Gulliver/GettyImages
60 снимки

Първата по-опасна ситуация дойде пред вратата на Реал Бетис в 4-ата минута на мача, след като Френки де Йонг се обърна чудесно и потърси с извеждащо подаване Дембеле. Французинът нахлу в наказателното поле, но пасът на нидерландския му съотборник се оказа по-силен от нужното и Дембеле не успя да стигне до топката, за да нанесе завършващ удар. 

И през следващите минути Барселона продължи да владее топката повече, а стражът на Бетис изпита сериозни проблеми след сбълъск във въздуха с Араухо.

В 11-ата минута Дембеле нахлу добре в наказателното поле на Бетис и потърси Левандовски, който пое топката, но бе с гръб към вратата и бързо бе затворен от защитници на Бетис. Топката бе избита от краката на полския голмайстор, преди той да може да се обърне и да стреля.

В 22-ата минута Жул Кунде подари първата голова възможност на Реал Бетис. Французинът сгреши подаване назад към Тер Стеген и футоблист на Бетис успя да я открадне, след което и стражът на Барселона не успя да се намеси по най-добрия начин. Само отличната намеса на Араухо спаси каталунците. Защитникът успя чисто да отнеме топката.

Минутка по-късно топката се озова във врата на Бетис, след като Педри засече отличното центриране на Рафиня. Топката мина през ръцете на Клаудио Браво, който не бе далеч от това да спаси. Радостта на Барселона не продължи дъгло, след като попадението бе отменено заради засада. В нередовна позиция бе Рафиня.

В 31-ата минута Руйбал проби отлично в наказателното поле на Барселона и след това намери включващия се Серхио Каналес, който изпрати силен удар. Топката обаче бе блокирана и излезе в корнер. От ъгловия удар се стигна до най-дбората възможност за Реал Бетис. Фекир намери Херман Пецела, който се извиси над всички в пеналтерията и стреля с глава. Тер Стеген се намеси отлично и спаси каталунците.

Само две минути след това Берис отново бе страшно близо до гола. Луиз Енрике прати остро подаване по земя, което стигна до далечната греда и Родри, който бе изпреварен с малко от Сержи Роберто, който с шпагат успя да изчисти топката в корнер. Ъгловият удар също не бе безопасен за каталунците, но отново се спасиха от гол във вратата си.

В 40-ата минута Педри намери с дъгло диагонално подаване Дембеле, който финтира Руйбал и се освободи от защитника, а след това намери Левандовски, чийто първи изстрел бе блокиран, но с доза късмет топката остана в негово притежание и той я прати в мрежата на Клаудио Браво.

Последните секунди на първото полувреме бяха белязани от отлични възможности за изравняване на резултата пред Бетис. Тер Стеген трябваше да се намесва на два пъти, първо след удар на Иглесиас, а след това и бразилеца Луиз Енрике. Последва ъглов удар, от който Бетис не се възползва по най-добрия начин.

Второто полувреме започна с шокиращ пропуск на Левандовски и Рафиня, като и двамата не успяха да добавят подаване във вратата на Кладуио Браво от няколко метра. Първо Левандовски не успя да уцели топката добре, която попадна изненадващо в Рафиня, който обаче не успя да я достигне с шпагат. След това бе отсъдена и засада на полския нападател.

В 57-ата минута Луиз Енрике пресече подаване на Барселона и тръгна на индивидуален пробив, с който дори навлезе в наказателното поле на каталунците, след като първоначално надбяга Жул Кунде. Френският защитник все пак успя да блокира опита за подаване на Енрике. 

Осман Дембеле опита изстрел от трудна позиция в 62-ата минута, след като успя да финтира защитник на Бетис. Топката обаче мина встрани от вратата. 

Темпото определено спанда през следващите минути, а двамата треньори посегнаха към смените. В игра за Барселона се появиха Серхио Бускетс и Феран Торес на местата на Френки де Йонг и Дембеле.

В 75-ата минута на срещата Рафиня успя да се измъкне от защитник на Бетис и нахлу в наказателното поле на севилци. Той изпрати подаване към Феран Торес, който бе свободен на далечната греда, на Клаудио Браво направи няколко крачки напред от вратата си, за да стигне първи до топката и да я улови.

Две минути след това Луиз Енрике успя да отклони топката към Набил Фекир в наказателното поле на каталунците. Защитниците на Барселона се забавиха в реакцията си и така Фекир стигна първи до топката, той успя да нанесе силен удар, който мина покрай Тер Стеген - 1:1.

Роберт Левандовски отново изведе Барселона напред в резултата в 81-ата минута на двубоя. Феран Торес пусна пас към поляка, който изпрати топката в мрежата на Бетис. Попадението обаче бе отменено заради засада именно на испанския национал. Това бе вторият отменен гол на каталунците в мача. 

В последните секунди на редовното време Гави бе близо до това да стигне до подаване по земя в наказателното поле, което Феран Торес пусна след сериозна борба със защитник на Бетис по фланга. Младокът обаче бе изпреварен и не успя да нанесе удар към вратата на севилци.

Ансу Фати, който влезе като резерва, получи страхотен пас в 93-ата минута на срещата. Той си пое топката добре и дори нанесе удар, който обаче бе отразен от бившия вратар на Барселона - Клаудио Браво. Стигна се до корнер, от който каталунците не се възползваха.

Така срещата влезе в продължения.

Само три минути след началото на продълженията Ансу Фати прати Барселона напред в резултата със страхотен гол. Фати изпрати воле от въздуха с левия крак, до което Клаудио Браво не успя да стигне. До фамозното изпълнение на испанеца се стигна след центриране от пряк свободен удар.

В стотната минута на мача Луиз Енрике успя да намери Лорен Морон в наказателното поле на Барселона. 29-годишният нападател, който влезе от скамейката успя да нанесе удар с петичка, а топката мина между краката на Араухо, който бе на гърба му, както и покрай ръцете на Тер Стеген, който остана изненадан - 2:2.

Най-чистото положение във вторите 15 минути от продълженията дойде пред Ансу Фати, който бе намерен с извеждащо подаване на Феран Торес. Фати опита технично да излъже Браво, но стражът на Бетис се намеси отлично, за да запази равенството в 118-ата минута.

Секунди по-късно Андрес Гуардадо си изкара втори жълт и червен картон след нарушение срещу Франк Кесие. Мексиканецът се появи в игра в 86-ата минтуа, а с две нарушения в 112-та и 119-ата минута си заслужи червен картон. Бетис ще доиграе срещата с десет човека.

Отново дузпите ще решат победителя, след като Реал Мадрид надви Валенсия именно след изпълнение на дузпи в първия полуфинал за Суперкупата на Испания.

Първа дузпа за Бетис. Зад топката застана Вилиан Жозе. Той запази хладнокръвие и прати Тер Стеген в обратния ъгъл - 1:0.

За Барселона Левандовски отговори с прекрасна дузпа - 1:1

Втората дузпа за севилци изпълни Лорен Морон - 2:1. Тер Стеген бе близо до топката, но не успя да спаси.

Франк Кесие изравни 2:2 при дузпите, изпълнението му не бе най-доброто, а Браво дори успя да стигне до топката, която все пак влезе в мрежата.

Третата дузпа за Бетис бе изпълнена от Хуанми. Ударът на испанеца не бе добър и стражът на Барса спаси - 2:2.

Ансу Фати бе точен и даде преднина на каталунците - 2:3.

Уилиям Карвальо изпълни четвъртата дузпа, но отново Тер Стеген спаси - 2:3. Следващата дузпа може да е решаваща.

Педри вкара и прати Барселона във финала за Суперкупата на Испания.

FT / БЕТИС - БАРСЕЛОНА 

0:1 Роберт Левандовски 40'

1:1 Набил Фекир 77'

1:2 Ансу Фати 93'

2:2 Лорен Морон 100'

Съставите на двата отбора:

Реал Бетис: Клаудио Браво, Луиз Фелипе, Хуан Миранда, Херман Пецела, Гуидо Родригес, Набил Фекир, Серхио Каналес, Айтор Руйбал, Борха Иглесиас, Луиз Енрике, Родри

Старши треньор: Мануел Пелегрини

Барселона: Тер Стеген, Жорди Алба, Араухо, Жул Кунде, Сержи Роберто, Френки де Йонг, Гави, Педри, Рафиня, Осман Дембеле, Роберт Левандовски

Старши треньор: Шави Ернандес