Лидерът Барселона надви с 3:1 гостуващия Леганес у дома в предпоследен мач от 20-ия кръг в испанската Ла Лига. По този начин каталунците си върнаха на „краставичарите” за загубата през есента, когато мадридският тим победи Барса с 2:1. Усман Дембеле даде аванс на каталунците в 32-ата минута, а Мартин Брайтуайт, изненадващо, изравни в 57-ата минута. В 71-ата обаче Луис Суарес се пребори в наказателното поле за избита от вратаря топка, довкарвайки я, за да остави трите точки в Каталуния. Нямаше как мачът да не мине и без гол на влезлия като резерва – Лионел Меси, който бе точен в 92-ата минута, регистрирайки своя гол №401 в кариерата си. Това също така е седма поредна победа за шампиона на Испания в местното първенство. Неприятната вест от мача за Ернесто Валверде е, че направилият феноменален мач Усман Дембеле напусна контузен в 69-ата минута.

По този начин „блаугранас” остава уверен на първото място с 46 точки, на пет пред втория Атлетико Мадрид (41). Леганес пък е 14-и с 22 точки, на две пред „опасната зона”.

Ернесто Валверде остави на пейката Лионел Меси, давайки му почивка, а в предни позиции започнаха Луис Суарес, Усман Дембеле и Фелипе Коутиньо. Томас Вермаелен и Жерар Пике бяха пред Марк-Андре Тер Стеген, а Карлес Аленя, Артур и Серхио Бускетс действаха в средата.

Френското острие на каталунците Усман Дембеле стартира вездесъщо мача на „Камп Ноу” и напредна много добре отдясно в деветата минута, надбягвайки двама защитници на гостите. Последва успореден пас по земя, но топката не стигна до негов съотборник. Три по-късно пък Юсеф Ел-Несири центрира в наказателното поле на Барса, но Томас Вермаелен се намеси в последния момент, за да не може Мартин Брайтуайт да играе с топката.

В 21-ата отново Ел-Несири затрудни отбраната на Барса. Той напредна отляво и достави центриране, което обаче не бе достатъчно стойностно. В 26-ата Луис Суарес стреля от сериозна дистанция, топката тупна пред Иван Куеяр, но в крайна сметка стражът улови.

Барселона Леганес

източник: Gulliver/GettyImages

В 32-ата минута Барселона наказа високоизнесената отбрана на мадридчани и Дембеле отбеляза гол. Пике комбинира с Жорди Алба отляво,а  бранителят върна топката около дузпата за французина, който с прекрасно насочване прати топката във вратата на „краставичарите” – 1:0 за Барселона.

Барселона Леганес

източник: Gulliver/GettyImages

В 45-ата минута юношата на Барса Карлес Аленя се втурна в мощен спринт отдясно и подаде на Дембеле. Той видя Филипе Коутиньо на границата, а бразилецът не се посвени да стреля, но ударът му бе неточен и премина край гредата.

Барселона продължи да действа постепенно и през втората част в организирането на нападенията си, но в 58-ата минута Леганес смълча „Камп Ноу”. Ен-Несири напредна смело отдясно и центрира остро по земя към Мартин Брайтуайт, който бе във вратарското наказателно поле. Там Тер Щеген не излезе да улавя, а датчанинът нямяше как да не сбърка, изравнявайки резултата – 1:1.

30 снимки

Ернесто Валверде веднага привика Лео Меси, а той замени Аленя, взимайки и капитанската лента. В 67-ата минута пък Усман Дембеле се свлече лошо на терена, след като кракът му остана в земята при едно единоборство, където пострада глезена му, и бе заменен.

Барселона Леганес

източник: Gulliver/GettyImages

Така се стигна до 71-ата минута, когато Лионел Меси отправи феноменален удар от средна дистанция. Куеяер се намеси, отразявайки с една ръка, но Луис Суарес се пребори, стигайки пръв до топката и вкара кълбото. Съдията се забави с решението, чувайки от своите колеги в „съдийската стая” дали Лучо е извършил нарушение, но до преглеждане с ВАР не се стигна.

Барселона Леганес

източник: Gulliver/GettyImages

Барселона „натисна” яростно опонента си в неговата половина, но в 84-ата минута Джонатан Силва подаде феноменален пас към Сантос, който остана срещу Тер Стеген, а някак Вермаелен се намеси, за да предотврати последния изстрел към германския страж.

Във втората минута на добавеното време от съдията и Лионел Меси вкара гол, за да оформи крайния резултат. „Десетката” на Барса комбинира чудесно с Жорди Алба, за да може испанецът да изведе аржентинеца на стрелкова позиция, а той със силен шут вкара трети гол за Барса – 3:1. В идния кръг "блаугранас" ще гостува на Жирона в местно дерби, докато Леганес приема Ейбар.