Отборът на Барселона постигна много трудна победа над Елче в мач от 18-ия кръг на Ла Лига. Домакините се наложиха с 3:2, а победният гол за „каталунците” дойде в заключителните минути.

Играта на Барселона не предполагаше подобно развитие на нещата, но за пореден път тимът на Шави Ернандес показа, че има сериозни проблеми в отбрана. След като поведе с 2:0 след голове на Феран Жутгла и Гави през първата част, след почивката Барселона допусна два гола само в рамките на една минута. Тете Моренте и Пере Мия се разписаха и доведоха нещата до 2:2. Победният гол за Барселона дойде в 85-ата минута, а в спасител за домакините се превърна Нико Гонзалес.

Елче все пак счупи сериозен антирекорд, вкарвайки на „Камп Ноу” за първи път от 43 години насам. С победата си днес Барселона се изкачи с едно място във временното класиране и вече е седми. Елче пък остава едва на 16-то място в таблицата.  

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Мачът можеше да започне по мечтан начин за нападателя Феран Жутгла, който записа първия си двубой като титуляр за Барса. Още не бяха изминали и две минути, когато той се разписа във вратата на гостите, но попадението бе правилно отменено заради засада. Ситуацията бе проверена с ВАР, а решението на рефера - потвърдено.

Все пак 22-годишният атакуващ футболист успя да изпита чувството да отбележиш на „Камп Ноу” в 16-ата минута, когато с глава засече центриране от корнер и даде преднина на своя тим. Само три минути по-късно домакините реализираха втори гол и до голяма степен наклониха везните в своя полза. Лангле намери Гави в центъра на терена, който триково преодоля съперник и напредна мощно през центъра. Халфът не срещна никаква съпротива от защитниците на Елче и с премерен удар от границата на наказателното поле порази целта за 2:0.

В 23-ата минута гостите стигнаха до първата си възможност за гол. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Енцо Роко овладя на гърди, но веднага след това не успя да стреля точно само от няколко метра, пращайки топката високо над вратата.

Барселона продължи да бъде видимо по-активния тим на терена. В следващите няколко минути домакините стигнаха до нови две възможности за отбелязване на гол, но и при двете късметът не бе на тяхна страна. Първо Дембеле пропусна, а малко по-късно Ез Абде стреля в аут.

Барселона - Елче 3:2

източник: SofaScore.com

В самия край на първото полувреме Гави имаше отличен шанс да вкара втория си гол в срещата и да направи резултата класически, но изстрелът му от близо десетина метра, попадна в тялото на защитник на гостите.  

Гави продължи да бъде най-опасният играч в предни позиции за Барселона. Пет минути след подновяването на играта той имаше нов шанс да вкара, но ударът му с левия крак не се получи, въпреки че бе оставен абсолютно сам в наказателното поле.  

Постепенно домакините определено свалиха оборотите, а това им изигра много лоша шега. Само в рамките на една минута тимът на Елче успя да сътвори истинско чудо и да шокира домакините. Футболистите на треньора Франсиско Родригес реализираха цели две попадения за няколко секунди.

Първо Тете Моренте бе изведен отдясно, напредна и с мощен шут по диагонала разстреля Тер Стеген. Веднага след изпълнението на център от страна на Барселона, домакините загубиха топката и позволиха на футболистите на Елче да организира бърза атака. Последва колективна грешка в отбраната на Барселона, а от това се възползва Пере Мия, който от близка дистанция реализира за 2:2.

Все пак в крайна сметка Барселона се добра до победата с късен гол в 86-ата минута на срещата. След нов рейд на Гави отляво, топката бе подадена към Нико Гонзалес в наказателното поле, който макар и трудно, успя да стреля в горния десен ъгъл на врата за 3:2.

FT БАРСЕЛОНА – ЕЛЧЕ 3:2

1:0 Жутгла 16'

2:0 Гави 19'

2:1 Моренте 62'

2:2 Мия 63'

3:2 Нико Гонзалес 86'

Стадион: „Камп Ноу”, Барселона

Рефер: Алберола Рохас

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Лангле, Ерик Гарсия, Жорди Алба, Бускетс, Френки де Йонг, Гави, Ез Абде, Дембеле, Феран Жутгла

Старши треньор: Шави Ернандес

Елче: Едгар Бадия, Мохика, Гонзалес, Роко, Паласиос, Чавес, Маскарел, Марконе, Хосан, Лукас Бой, Лукас Перес

Старши треньор: Франсиско Родригес