Отборът на Барселона постигна изразителна победа при визитата си на Реал Сосиедад в мач от 27-ия кръг на Примера дивисион. Гостите се наложиха с 6:1 и нанесоха първа загуба на баските през 2021 година.

Освен с разгромния успех на каталунците, днешният ден ще се запомни и с историческото постижение на Лионел Меси. Аржентинецът постави рекорд за най-много мачове в историята на Барселона. Меси изигра своя мач номер 768 с фланлката на „каталунците”, изпреварвайки по този показател бившия си съотборник Шави.

В тези двубои Меси е реализирал 663 гола, заедно с 287 асистенции. В това число нападателят има 41 хеттрика, спечелил е също 34 трофея с Барселона в този период.

Два от всички тези голове бяха реализиран именно днес, а останалите за гостите бяха дело на Серджио Дест, който също вкара на два пъти, Дембеле и Антоан Гризман. Почетното попадение за домакините вкара юношата на тима Андер Беренечеа.

Първият точен удар в мача дойде в 11-ата минута и бе дело на Лионел Меси. Аржентинецът получи топката на границата на наказателното поле и отправи изстрел с десния крак. Вратарят на домакините обаче бе на мястото си и спаси без особени проблеми.   

В 24-ата минута домакините бяха много близо до откриването на резултата. Александър Исак проби много добре по лявото крило и навлезе в наказателното поле, където финтира бранител на Барселона и стреля силно от близка дистанция. Тер Стеген обаче бе на мястото си и като по чудо спаси.

Постепенно натискът на Барселона ставаше все по-силен, а това даде резултат в 37-ата минута, когато гостите поведоха. След колеблива игра на вратаря на Реал Сосиедад, каталунците имаха възможност да организират поредно нападение, което се оказа фатално за тима от Сан Себастиан.

След пробив отляво и центриране в пеналта, Дембеле стреля от близка дистанция, но Ремиро спаси. При добавката на Гризман обаче, вратарят нямаше как да реагира. Така французинът ознаменува своя 30-ти рожден ден с попадение.

Две минути преди почивката Барселона наклони сериозно везните в своя полза, отбелязвайки втори гол в мача. Този път точен бе американският национал Сержиньо Дест, който направи 2:0 и даде комфортна преднина на своите. Това бе дебютен гол за защитника в Ла Лига. 

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Шоуто за десния краен защитник продължи с пълна сила. Американецът реализира втори гол в мача, за да направи резултата класически в полза на каталунците. След центриране на Алба отляво, защитник на домакините се опита да изчисти топката, но Дест подложи крака си и прати топката в мрежата за 3:0.

В 56-ата минута нещата за Реал Сосиедад станаха катастрофални. Лионел Меси ознаменува паметния за него ден с поредния си гол за испанския гранд. Бускет изведе по отличен начин аржентинеца, който се измъкна от отбраната на домакините и с лекота успя да насочи топката покрай вратаря Ремиро за 4:0.

В 71-ата минута Дембеле направи 5:0 след самостоятелна акция и удар с левия крак. Почетното попадение за домакините бе дело на юношата на тима Андер Баренечея тринадесет минути преди последния съдийски сигнал.

Крайният резултат бе оформен от Лионел Меси в 89-ата минута. Аржентинецът получи пас отляво и с изключително прецизен удар с левия крак, прати топката на милиметри от вътрешната страна на гредата.

FT/ РЕАЛ СОСИЕДАД – БАРСЕЛОНА 1:6 • програма резултати • класиране

0:1 Гризман 37', 0:2 Дест 43', 0:3 Дест 53', 0:4 Меси 56', 0:5 Дембеле 71', 1:5 Баренечея 77', 1:6 Меси 89'

Стадион: „Аноета”

Рефер: Мунера Монтеро

Реал Сосиедад: 1 Ремиро, 18 Горосабал, 5 Субелдиа, 17 Маркеланс, 24 Ле Норман, 16 Гевара, 36 Субименди, 8 Мерино, 7 Порту, 19 Исак, 10 Оярсабал

Барселона: 1 Тер Стеген, 16 Ленгле, 18 Алба, 2 Дест, 28 Мингуеса, 21 Де Йонг, 16 Педри, 7 Гризман, 10 Меси, 11 Дембеле