Януари все още не е приключил, а Атлетико Мадрид на практика е извън борбата за спечелването на трите големи трофея. Отборът отпадна в груповата фаза на Шампионската лига, бе отстранен от Севиля на четвъртфиналната фаза на Купата на Краля и изостава на 11 точки в Ла Лига от лидера Барселона. Никога до този момент под ръководството на Диего Симеоне „дюшекчиите“ не са се намирали в подобна ситуация.

Диего Симеоне застана начело на отбора от сезон 2012/13 и отборът никога не е имал толкова слаби резултати.

Ако отборът Атлетико Мадрид не е играл в Шампионска лига, е печелил купата. От 2013/14 „дюшекчиите“ винаги са се класирали за осминафиналната фаза на Шампионската лига.

В първенството позицията на Атлетико Мадрид не може да бъде определена като лоша. Отборът се намира на второ място, но пасивът от 11 точки от лидера Барселона на практика лишава Ла Лига от всякаква интрига.

Атлетико Мадрид продължава участието си в Лига Европа, където ще преследва спечелването на трофея, а също така ще се опита да завърши сезона в Примера дивисион по възможно най-добрия начин в оставащите 18 кръга. Крайната оценка за Диего Симеоне и „дюшекчиите“ ще бъде поставена през май, но в края на януари ситуацията на отбора е безпрецедентно лоша, както никога до този момент.