Отборът на Атлетик Билбао излъга гостуващия Атлетико Мадрид и го победи с резултат 2:1 в двубой от 32-ия кръг на испанската Ла Лига. Алекс Беренгер откри в осмата, но Стефан Савич изравни в 77-ата минута. Иниго Мартинес обаче донесе успеха и трите точки за "баските" в 86-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
33 снимки

Домакините изиграха солиден двубой и успяха да накажат грешките на "дюшекчиите", които имаха териториално предимство през повечето време на срещата. Въпреки това играчите на ДИего Симеоне така не показа, че наистина заслужават да си тръгнат с нещо от "Сан Мамес".

Така битката за титлата се завърза още повече. Атлетико остава лидер с актив от 73 точки, но има аванс от само пред градския си съперник Реал, който е втори. Барселона са трети също със 71 точки, но и мач по-малко. Севиля пък също е много близо. "Андалусийци" са четвърти със 70 точки. Билбао пък е в средата на таблицата, на 10-о място, с 41 точки. В следващия кръг "рохибланкос" гостуват на Елче, докато "баските" приемат Реал Валядолид.  

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Срещата започна в спокойно темпо, с лек превес при владението на топката за Атлетик. 

Именно и те поведоха с първия шанс в двубоя. В осмата минута "баските" организираха чудесна контраатака отдясно, при която Андер Капа влезе в наказателното поле и центрира, получи се рикошет във Фелипе, а след това Алекс Беренгер насочи топката с глава към далечния ъгъл за 1:0.

Гостите отговориха с отличен шанс само две минути след това. Унай Венседор не успя да отиграе добре топката отдясно в накаазтелното си поле, което позволи играч на Атлетико да я открадне и да центрира. След това Яник Караско стреля хубаво с глава, но Унай Симон изби над гредата в ъглов удар.

В следващите минути "дюшекчиите" тръгнаха по-смело напред, но така и не успяваха да стигнат до някакво сериозно положение. 

В 20-ата минута Фелипе засече с глава центриране от корнер, но удърт му беше слаб и право във вратаря Симон.  

"Дюшекчиите" продължиха да поглеждат по-често към вратата на Симон, като изпълниха няколко корнера, които обаче не донесоха опасности за стража на "баските". Домакините пък се опитваха да органидират опасни контраатаки. 

В 28-ата минута гостите организираха хубава атака отдясно. Сау Нигес комбинира с Анхел Кореа в наказатеното поле, а нападателят се обърна отлично и стреля към вратата, но неточно.

Атлетик имаше шанс за второ попадение в 32-ата минута, когато Асиер Виялибре се измъкна от опеката на Стефан Савич, след което проби отляво в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл на Ян Облак, който спаси в корнер. След неговото изпълнение топката бе изчистена , а Капа пробва удар от воле от дистанция, който беше силен, но и неточен.

В 37-ата минута Ойхан Сансет засече с глава центриране в наказателното поле на Джон Морсийо, но топката премина над вапречната греда на Облак.

Втората част стартира с принудителна промяна в тима на домакините. Контузилият се Андер Капа бе заменен от Иниго Лекуе. 

В 52-ата минута Атлетико имаше претенции за дузпа, след като Унай Нунес блокира едно центриране с ръка. Съдията обаче прецени, че тя е била прилепена до лятото на футболиста на "баските". 

Минута по-късно Маркос Йоренте стреля силно от границата на наказателното поле, но покрай лявата греда на Симон. 

В 55-ата минута Караско засече подаване в наказателното поле, но опитът му за удар бе несполучлив. 

За пореден път контраатаката на Билбао можеше да донесе втори гол за "баските". В 58-ата минута Сансет получи подаване пред наказателното поле и нанесе опасен изстрел, който обаче прелетя над вратата на Облак.

Минута след това в игра за Атлетико се появиха Луис Суарес, Тома Лемар и Жоао Феликс, които замениха Саул Нигес, Ектор Ерера и Киърън Трипиър. Малко след това и Лукас Торейра влезе в игра, като смени Анхел Кореа. 

Атлетико натискаше своя опонент, но така и не успяваше да застраши вратата на Унай Симон.

В 76-ата минута резервата Унай Лорес засече чудесно подаване в наказателното поле, но Облак успя да спаси и да улови.  

Минута по-късно обаче натскът на Атлетико даде резултат. Яник Караско центрира от корнер в наказателното поле, където на първа греда вратарят Унай Симон закъсня и излизането си и увисна, а Стефан Савич се извиси и с глава го прониза за 1:1. 

"Баските" обаче не се предадоха и успяха да отново да поведат в резултата в 86-ата минута. Тогава Ибай Гомес центрира от корнер в наказателното поле, където много груба грешка в сърцето на защитата на Атлетико позволи на непокрития Иниго Мартинес да засече с глава и не остави шансове на Облак за 2:1. 

До края на двубоя Атлетико така и не успя да стигне отново до изравняването и по този начин битката за титлата в Испания се завърза още повече. 


FT | АТЛЕТИК БИЛБАО – АТЛЕТИКО МАДРИД 2:1

1:0 Алекс Беренгер 8'

1:1 Стефан Савич 77'

2:1 Иниго Мартинес 86'

Жълти картони: Маркос Йоренте (Атлетико Мадрид) 11'; Андер Капа (Атлетик Билбао) 44' , Унай Венседор (Атлетик Билбао) 61', Дани Гарсия (Атлетик Билбао) 66'; Лукас Торейра (Атлетико Мадрид) 81', Унай Лопес (Атлетик Билбао) 90+3'

Стартови състави на двата отбора:

АТЛЕТИК БИЛБАО (4-4-2): 1. Унай Симон - 21. Андер Капа, 3. Унай Нунйес, 4. Иниго Мартинес, 24. Микел Баленсиага - 12. Алекс Беренгер, 14. Дани Гарсия, 27. Унай Венседор, 2. Джон Морсийо - 16. Ойхан Сансет, 20. Асиер Виялибре 

Старши треньор: Марселино

АТЛЕТИКО МАДРИД (4-4-2): 13. Ян Облак - 12. Ренан Лоди, 18. Фелипе, 15. Стефан Савич, 23. Киърън Трипиър - 21. Яник Караско, 16. Ектор Ерера, 6. Коке (к), 8. Саул Нигес - 10. Анхел Кореа, 14. Маркос Йоренте

Старши треньор: Диего Симеоне


Главен съдия: Пабло Гонсалес Фуертес, Испания

Стадион: „Сан Мамес“, Билбао, Испания