Крилото на Реал Мадрид Лукас Васкес не изживява най-добрите си дни. Той направи чудесни неща в последни сезон на Зинедин Зидан начело на Реал Мадрид, изигравайки 53 срещи, в които направи 16 асистенции и вкара 8 гола.

Уводните акорди на новата кампания за юношата на "белите" обаче не изглеждат толкова бляскави. При новия треньор Жулен Лопетеги Васкес е играл в 8 срещи, но не е бил основна част от нито едно попадение на тима - нито един гол, нито една асистенция. 

До момента през сезона "№17" в тима на европейския клубен шампион е играл 141 минути във всички турнири за Реал. След напускането на Роналдо в тима се отвори място за един атакуващ играч, но Лопетеги предпочита Марко Асенсио или Иско като партньори на дуото Карим Бензема - Гарет Бейл.

Въпреки че на Васкес му харесва дясната зона на атаката, той е и в конкуренцията на дошлия през това лято доминиканец Мариано Диас, който от своя страна играе по-често отляво на нападението. Новата "седмица" на Реал вече блесна с гола си срещу Рома в Шампионската лига (3:0), което го превръща в първа алтернатива на някои от играчите в настоящото атакуващо трио. 
 
27-годишният Васкес е бил титуляр в само два мача от началото на сезона. Не бе така в последната година на Зидан, когато неговата игра бе изключителна както в Лигата, така и по пътя на тима към "13-ата".

Най-популярната ситуация, в която бе замесен Лукас през миналия сезон, бе при дузпата за Реал в добавеното време срещу Ювентус в реванша от 1/4 финалите на Шампионската лига. Тогава крилото бе изблъскан в гръб от бранителя на "бианконерите" Мехди Бенетия в наказателното поле на италианците. Роналдо вкара, а Реал се класира за 1/2 финалите в надпреварата.

Лукас Васкес е кадър на школата на Реал Мадрид и един от малкото, които имат шанса да стигнат до първия отбор. Той е под наем в Еспаньол през сезон 2014/2015 г., преди да облече фланелката на "белите" през лятото на 2015 г. От тогава играчът записва 97 срещи и 10 попадения с тима от "Сантиаго Бернабеу".