Арда Туран остана в Барселона и отказа да се завърне в Галатасарай през изминалия летен трансферен прозорец. Турският футболист е наясно, че не попада в плановете на старши треньора Ернесто Валверде за новия сезон, но въпреки това отказа да напусне „Камп Ноу“. Той най-вероятно ще изчака отварянето на трансферния прозорец в Китай в опит да си осигури нов многомилионен трансфер.

Туран премина в Барселона през лятото на 2015 година, но нямаше възможност да играе за каталунците до 1 януари 2016 година заради наказанието, което ФИФА бе наложила на клуба.

Барселона плати 34 милиона евро на Атлетико Мадрид за Туран плюс 7 милиона евро бонуси, които така и не бяха активирани, защото турският футболист не успя да изпълни критериите, които бяха поставени в договора.

От своя страна Туран си гарантира заплата от 8 милиона евро на година, плюс още 3 милиона евро бонуси в зависимост от спечелените трофеи и изиграните мачове, които също обаче не бяха заработени в пълен размер от играча.

Туран провалил трансфера си в Галатасарай

Статистиката говори много лошо за Туран. Той е изиграл едва 55 мача за Барселона, в които е отбелязал 15 гола и е направил 11 асистенции. Още по-лошото за футболиста е, че за периода от две години той не успя да се запомни с решаващи изяви в най-важните мачове на Барселона.

До този момент Барселона е инвестирал по-малко от 50 милиона евро в Туран (трансферната сума и заплатата на играча), което прави по почти един милион евро на среща, в които турският футболист е взел участие за каталунците. Баланс, който е изключително негативен.

Арда Туран има договор с Барселона до 30 юни 2020 година, а освобождаващата клауза, която е записана в него е на стойност 125 милиона евро.

Барселона при всички положения ще се опита да продаде Туран на отбор от китайското първенство през зимата.