Жерар Пике няма желание старт на сезона в Примера дивисион. Защитникът направи неадекватна грешка при загубата с 1:2 от Леганес на стадион „Бутарке“ от шестия кръг на Ла Лига. В крайна сметка грешката на бранителя се оказа решаваща за поражението на каталунците.

31-годишният футболист допусна сериозни пропуски в своята игра и при равенството 2:2 срещу Жирона на „Камп Ноу“ от петия кръг на Примера дивисион.

В Пике се натрупва доста умора, тъй като той е неизменен титуляр при Ернесто Валверде. Наставникът на каталунците е необходимо да потърси друго решение на проблемите в дефанзивен план, след като вече има различни алтернативи в лицето на Клеман Ленгле и Томас Вермален.

Извън футбола вниманието на Пике е концентрирано върху тенис проекта за новия формат на Купа Дейвис. Пълната реформа на турнира ще се осъществи през следващата година.

Слабото представяне на Пике със сигурност се отразява негативно на представянето на Барселона. Защитникът се превърна в неизменна част от състава на каталунците, след като се завърна на „Камп Ноу“ през 2008 година. Той се превърна в неизменен лидер с качествата си за състава на Барселона и представянето му в дефанзивен план е от ключово значение за играта на тима.