Барселона продължава да се мъчи без звездите си в нападение и да записва колебливи в гостуванията си. След като шампионите допуснаха загуба в гостуването си на Атлетик Билбао в първия кръг, сега имаха огромни проблеми и във второто си гостуване в страната на баските, този път на Осасуна. 

Момчетата на Ернесто Валверде стигнаха само до равенство 2:2 и продължиха да разочароват феновете си в отсъствието на три от главните остриета на тима - Лео Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле, които са в лазарета с травми. 

Заради тяхната липса наставникът разчиташе на младоци, които оправдаха доверието му, но пак защитата го подведе. Тя допусна лек гол в самото начало от Роберто Торес, но малко след почивката гостите сътвориха пълен обрат. 

Първо тийнейджърът Ансуман Фати, който миналата седмица дебютира в професионалния футбол, сега вкара и дебютния си гол. Малко след това Артур сътвори обрата, а и двете асистенции бяха на друг младок - Карлес Перес. 

Но в края на мача един от най-опитните подведе Барса в лицето на Жерар Пике. Капитанът игра с ръка в наказателното поле и от отсъдената дузпа Роберто Торес вкара втория си гол в мача и отмъкна точката за домакините, които този сезон се завърнаха в елита след поредното си изгнание в Сегунда. 

Мачът започна перфектно за Осасуна, след като Брандън Ямас със страхотно центриране отдясно след пробив намери на далечната греда непокрит Роберто Торес и той от воле направо разстреля Марк-Андре Тер Стеген - 1:0 за тима от Памплона. 

След тази развръзка гостите взеха топката и почти не изпуснаха владението ѝ до края на полувремето. Но нападението на каталунците куцаше и чисти положения нямаше. Карлес Перес беше много активен, но така и не успя да се разпише. Жорди Алба и Серхи Роберто също налитаха постоянно, но без успех. 

Най-спорното положение преди почивката дойде в продължението на първата част, когато Жорди Алба се свлече в наказателното поле след единоборство със съперник и поиска дузпа. Реферът обаче подмина ситуацията и така почивката дойде с гол аванс за Осасуна. 

Но малко след подновяването на играта малките звезди на Барса блеснаха ярко. Карлес Перес направи страхотен пробив и центрира на главата на Ансуман Фати и той от точката на дузпата прати топката неспасяемо в ъгъла за 1:1. Това беше дебютен гол за него в професионалния футбол, само пет минути след като се появи на терена на мястото на Нелсон Семедо в 46-та минута. 

Всичко уж си дойде на мястото в 64-та минута, когато шампионите осъществиха пълен обрат. Пак Карлес Перес се изяви като асистент, а Артур Мело с невероятен завършващ удар препарира вратаря на баските и направи 2:1. 

След тази развръзка домакините се втурнаха напред, виждайки, че нямат какво да губят. И бяха близо до изравняването в 78-та минута, когато Хуан Вияр стреля мощно от дистанция, но Тер Стеген беше на мястото си и спаси. 

Но в 81-та минута се стигна до изравняването. Тогава Жерар Пике игра с ръка в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. От нея Роберто Торес беше безпощаден и оформи крайното 2:2. Въпреки че Барса имаше шанс да стигне отново до аванс. 

Това беше в 89-та минута, когато Карлес Перес можеше да се превърне в абсолютен герой, когато излезе сам срещу вратаря, но загуби хладнокръвието си и не успя да го преодолее. В крайна сметка повече попадения не паднаха. 

Така след тази развръзка Барса събра само 4 точки от 9 възможни и това повдига огромни въпросителни пред наставника Ернесто Валверде. Осасуна пък е пред шампионите в класирането, след като има пет точки от три двубоя и все още няма загуба.