Андрес Иниеста и Шави Ернандес направиха дълго и успешно пътуване заедно в Барселона и националния отбор на Испания. От 2015 година животът на двамата се раздели, тъй като Шави взе решение да напусне каталунците, за да продължи състезателната си кариера в Катар. Сега Иниеста е на път да направи същата стъпка, въпреки че в неговия случай крайната дестинация ще бъде Китай. Това би било практически единствената разлика, защото оттеглянето на Иниеста от Барселона изглежда е перфектен пример за това, което се случи с Шави преди почти три години.

Иниеста е 16 години част от първия отбор на Барселона (той е наложен от Луис ван Гаал през 2002 година), докато Шави Ернандес игра 17 години за първия състав на каталунците.

Андрес Иниеста ще напусне Барселона на 34 години, докато Шави Ернандес направи това на 35.

Андрес Иниеста до момента има 36 мача през настоящия сезон във всички надпревари, докато Шави Ернандес завърши последната си година в Барселона с 44 двубоя.

Разликата по отношение на двамата е, че Иниеста започна много от мачовете като титуляр, докато Шави обикновено влизаше в игра през второто полувреме от резервната скамейка. Все пак Иниеста изигра пълни 90 минути само в три мача през сезона.

И двамата имаха много проблеми в последния си етап в Барселона. И двамата получиха доживотни договори от президента Хосеп Мария Бартомеу. Шави Ернандес напусна Барселона през голямата врата с требъл – Шампионска лига, титлата в Ла Лига и Купата на Краля. Иниеста ще си тръгне от „Камп Ноу“ с шампионското отличие в Примера дивисион и с Купата на Краля.

Иниеста вече обяви намерението си да си тръгне от испанския национален отбор след Световното първенство в Русия. Шави направи същото след участието си на Мондиал 2014 в Бразилия.

Кариерата на тези две легенди за Барселона следва пътеки, които са толкова паралелни, че е почти невъзможно да се говори за просто съвпадение.

Китайци сигурни в привличането на Иниеста

Рафаел Надал: Иниеста е пример за младежта и обществото

Златната диря на Иниеста с уникално постижение

 Сълзите на капитана