Серхио Бускетс спаси Барселона в дербито срещу Валенсия с гол в четвъртата минута на добавеното време на срещата от 13-я кръг на Примера дивисион. В динамичен и нервен сблъсък Барса стигна до успеха като гост с 1:0 и натрупа 31 точки в актива си. Победата остави Барселона на второ място във временното класиране в Испания, на две точки от лидера Реал Мадрид, а това бе и трети пореден успех за тима на Луис Енрике.

Отборът на Валенсия пък вече трети мач е без победа и заема петото място в Примера с 24 точки в актива си.

Барселона демонстрира, че ще гони трите точки още от самото начало и в 14-ата минута Луис Суарес бе близо до откриване на резултата. Неймар пусна към уругваеца, който излезе очи в очи с вратаря на Валенсия Диего Алвеш, но не успя да го преодолее. Алвеш показа страхотен рефлекс и спаси вратата си, а топката излезе в корнер.

Страстите се нажежиха в 19-ата минута след като Николас Отаменди спря Неймар, който получи добър пас и овладя, но бе съборен. Бразилецът имаше претенции за дузпа и седейки на тревата удари леко с глава навелия се над него Отаменди, който на свой ред падна на терена, а футболистите на двата отбора се спречкаха в наказателното поле. В резултат на бутането и пререканията, съдията показа жълти картони на Жерар Пике и Антонио Бараган.

Валенсия стигна до удобна възможност в 35-ата минута чрез Андре Гомеш, който обаче стреля покрай лявата греда. Гомеш имаше нов шанс в самия край на първото полувреме, след като получи добър пак в наказателното поле, но отново пропусна.

След почивката двата тима продължиха да търсят попадение, като в 49-ата минута Алваро Негредо отправи опасен удар с глава, но топката бе избита от защитник в корнер.

Гостите на свой ред организираха добра акция в 56-ата минута, задържайки добре топката, но сгрешиха със завършващото подаване. В следващия момент Луис Суарес се оказа в удобна позиция, но не успя да насочи топката в мрежата. Именно уругвайският нападател бе замесен в нова интересна ситуация в 68-ата минута, когато негов гол не бе признат, заради засада,но телевизионните камери показаха, че така няма.

Домакините можеха да застрашат Клаудио Браво в 79-ата минута, когато Негредо получи на границата на наказателното поле, но ударът му нямаше достатъчно сила и не затрудни стража на Барса. Удар на Софиан Фегули от наказателното поле пък беше избит от Браво.

Драмата стана пълна в допълнителното време след 90-те минути, като първо Неймар стреля с глава, но ударът му бе отразен от Диего Алвеш, а в четвъртата минута на продължението Серхио Бускетс се оказа на точното място и изпрати топката в мрежата за 1:0 в полза на гостите.

При разиграване след корнер Лео Меси получи топката в дясно и центрира, Жерард Пике засече с глава, но вратарят Алвеш изби. Топката обаче попадна в Бускетс, който вкара от близко разстояние победния гол.

При радостта на футболистите на Барселона, нервите на привържениците на Валенсия не издържаха и от трибуните полетя бутилка, която удари звездата на Барса – Лионел Меси.