Валенсия за първи път от 11 години насам ще получи шанс да прибави трофей към клубната си витрина. Момчетата на Марселино Гарсия Торал надиграха Бетис с 1:0 в полуфиналния реванш за Купата на Краля и с общ резултат 3:2 от двете срещи си гарантира мач срещу актуалния носител на трофея Барселона.

Родриго Морено вкара единственото попадение на „Местая”, а то съживи спомените на феновете за последния финал в турнира, на който Валенсия игра. Той беше през сезон 2007/2008 и бе спечелен с 3:1 срещу Хетафе на „Висенте Калдерон” в Мадрид. Тази Купа на Краля бе и последният значим трофей, попадал в ръцете на „лос че”.

Реваншът с Бетис беше далеч от шоуто, което двата тима предложиха на „Бенито Виямарин” по-рано този месец. До голяма степен това беше продиктувано от премерената игра на домакините, които се опитваха да не поемат излишни рискове. Двата гола на чужд терен им даваха достатъчно предимство, за да си позволят търпеливо да чакат грешка на съперника.

Сблъсъкът можеше да тръгне и в друга посока, ако бившият футболист на Реал Мадрид Хесе Родригес се беше справил по-успешно в 39-ата минута. Нападателят се оказа без опека в наказателното поле и нанесе шут към левия ъгъл, който предизвика страхотно спасяване от вратаря Хауме Доменек.

„Лос че” дочака своя златен шанс в началото на второто полувреме. В 56-ата минута Кевин Гамейро набра скорост и получи топката по земя зад гърба на бранителите в „зелено-бели” екипи. Доста играчи на гостите вдигнаха ръце за засада, но тя беше покрита от закъснелия да се изтегли Айса Манди. Това отвори шанс пред Гамейро да напредне към вратата, а стражът Жоел Роблес опита да го пресрещне. Французинът елегантно копна топката встрани и позволи на Родриго Морено да вкара на празна врата – 1:0.

Шест минути преди края гостите имаха възможност да върнат интригата. Лорен се извиси и засече хубаво центриране от фланга, ала неговият изстрел профуча в аут покрай десния стълб.

До края на мача „прилепите” приложиха всички възможни хватки, за да опазят преднината си, като вратарят Доменек още в 85-ата минута получи жълт картон за бавене на играта.

Финалът между Барселона и Валенсия ще се играе на 25 май.