Атлетико Мадрид не успя да си второто място в Ла Лига само няколко часа, след като на него се настани Реал Мадрид. "Дюшекчиите" направиха 3:3 при гостуването си на Еспаньол, макар че водеха с 3:0, и останаха на точка след кралския клуб. Еспаньол може да се гордее с представянето си и с факта, че вкара три гола за 15 минути през второто полувреме, но равенството още повече приближи тима от Барселона до изпадане от елита. "Папагалчетата" се намират на предпоследната 19-та позиция в подреждането и дори победи срещу Валенсия и Алмерия в оставащите два кръга най-вероятно няма да са достатъчни за тима на Луис Гарсия да оцелее.

Саул Нигес се разписа във втори пореден двубой и даде преднина на Атлетико в 21-ата минута. В края на първото полувреме Антоан Гризман удвои, а веднага след почивката Яник Ферейра-Караско наказа домакините с трето попадение. Мексиканският защитник Сесар Монтес върна един гол в 64-ата минута, а в 75-ата Хоселу реализира дузпа. Щурмът на каталунците продължи и в 79-ата минута резервата Винисиус Соуса вдигна феновете на Еспаньол" на крака - 3:3. До края обаче домакините не се възползваха от шансовете си пред вратата на Атлетико и мисията да оцелеят изглежда все по-трудна.

Атлетико искаше да си върне на този съперник за равенството в Мадрид през есента. Диего Симеоне даде почивка на част от основните си футболисти и сред титулярите се появиха Саул и Аксел Витсел, а на вратата отново беше Иво Гърбич на мястото на контузения Ян Облак. Хърватинът направи няколко впечатляващи спасявания и беше с основна заслуга за това Атлетико да не допусне още по-шокиращ обрат.